San i java: Opšti izbori u TK i jabuka razdora

0
676

Predstojeći izbori slijedeće jeseni, s obzirom na aktuelne dramatične političke pretumbacije, mogli bi po rezultatima biti značajnije različiti od prethodnih iz 2014. godine, isključivo ako se, barem djelimično, spriječe pomno, dugoročno i potpuno profesionalno organizirane izborne krađe, nihilistički prešutno opšteprihvaćene, koje su gotovo postale odlučujućim sadržajem oficijelne “volje birača”. U nezvaničnom, ali vrlo pouzdanom “javnom predanju”, čak se govori o tome da su, generalno, rezultati oktobarskih izbora ove godine za predstavnička tijela svih nivoa već poznati “u pola deke” i da se radi samo izuzecima koji “potvrđuju pravilo.” Uostalom, kao i do sada, izuzimajući predsjedništvo: tu je baš isuviše premalo stolica, za toliko zainteresiranih guzica.

Tuzlanski kanton kao šeherski projicirano provincijalizirani, poniženi i pauperizirani politički “tigar od papira” sa razvojno potpuno usnulom Tuzlom, tom imaginarnom “crvenom utvrdom”, postaje poprište, vjerovatno, potpuno nepredvidljivog političkog sraza i bespoštedne borbe svih protiv svih. Unazad već dugi niz godina, a posebno nakon kataklizmične crveno-zelene (anti)koalicije, formalno postojeće ideološke razlike pretvorile su se u ispraznu frazeologiju na nivou lošeg kafanskog vica, u koji malo vjeruju čak i njegovi direktni protagonisti. Politička praksa na razini i zakonodavne i izvršne vlasti pretvorena je potpuno otvoreno u polumafijaške partitokratske feude interesnih grupa i centar trgovine političkim uticajem u privatnom, materijalnom interesu neformalnih lobističkih grupa izvan bilo kakve društvene kontrole. U tom smislu, svakako je notorni primjer nedavno alkaponeovsko preuzimanje zakonodavne i izvršne vlasti u TK od strane sasvim privatne, krkanske parapolitičke pretorijanske “NLO”-skupine u vlasništvu izvjesnog Kuke, koja će se tek naknadno identificirati kao PDA. Sve njihovo “drugo” je potpuna samoproducirana enigma, izuzimajući stopostotni vlasnički “grunt” najvećeg sina banovićkog kraja odnedavno, pa do vječnosti. I dalje.

U stvari, sve se i vrti oko Bonaparte iz Banovići sela, ili je on zavrtio i ono malo preostale političke pameti, glede vlasti, nezajažljivim lokalnim politikantima sviknutim već dva desetljeća da bogatataški lagodno žive, bez napora i odgovornosti bilo koje vrste. Neka politička događanja i nagovještaji o potencijalnim postizbornim koaliranjima uvijek su ponajbolja argumentacija.

Prije svega, formalno ideološki, trebalo bi da je sasvim jasno da je PDA samo jedna od odbjeglih frakcija raspuknute nacionalističke SDA i koja je njen najružniji odraz u ogledalu i, u stvari, primjer metastaze unutarstranačkih odnosa personalno nasljednog partijskog Alijinog legata. Sa tog, više nego logičkog aspekta, svi koji su višekratno poluhisterično zanijekali postizbornu saradnju sa Bakirovom ekipom, posebno apostrofirajući SDP, trebali bi taj princip jednostavnim automatizmom primijeniti i na PDA. Do sada se to nije dogodilo i nakon nedavnog izuzetno kontroverznog rezultata referenduma o opozivu SDP-ovog načelnika Lukavca i zvanične podrške PDA njegovoj nevjerovatnoj dvotrećinski “teškoj” pobjedi, čini se da je nezvanična, ali “na terenu” čelično čvrsta, postizborna koalicija SDP-PDA u Tuzlanskom kantonu gotova stvar. Na toj pretpostavljenoj vladalačkoj vrtešci trebalo bi da se zavrti i već dokazani partner PDA, uvijek “državno i državnički odgovorna i ozbiljna” Fahrina privatna SBB i pokoja sitna “keder-partija”.

To bi mogle biti želje koje se voluntaristički temelje na polunaručenim glasačkim “istraživanjima javnog mijenja” i narcisodnim projekcijama sopstvenog značaja gdje su uvećavani prethodni izborni rezultati i do 50% ili se samo računalo na one iz 2014. godine, kao da je u međuvremenu prestala zemaljska ekliptičko-politička revolucija. Sa potpunom sigurnošću se kalkulira sa PDA-ovskih 8 do 9 mandata, te SDP-ovih 9 tj. čak 50% više od sadašnjih 6, što bi uz Fahrinih 4 do 5 činilo sasvim komotnu kantonalnu većinu i put prema najljepše zamislivoj idiličnoj budućnosti.

Doduše, uvijek ima čarobna jabuka razdora: kojem li će predsjedničkom kandidatu 20 hiljada glasova iz svoje lične sehare “pokloniti” magični Kasper iz Banovići sela, pitanje je sad ?! Boriši Falataru sigurno neće. (Piše: Derviš ČIČKO)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here