San i java: Nikšiću “đubre jedno” prosvjetiteljsko sarajevsko

4
718

Ako imate sreću da vam je rht. majka iz Čelića sa padina Majevice, a rht. otac iz sela Korča podno Bjelašnice, teritorijalno pripadajući znamenitoj općini Tarčin (cimet u komadu, turski) i Hadžićima, a rođeni u tradicionalno „prvoboračko-četničkim“ Loparama tuzlanskog gimnazijalca vojvode Kerovića i narodnog heroja Maje Mijatovića, formalno administrativno u Republici Srpskoj, morate biti kontinuirano preplavljeni šarmantnim i blagougodnim osjećajem neodoljivog i neprekinutog, za sada, tuzlansko-krečanskog multi-kulti kosmopolitizma dugog 59, od ukupno 62 godine Gospodnje. Svakako da takva poželjna identitetska geografija daje poseban šmek induciraranjem i latentne nade u ostvarenje bolje budućnosti obećavajućim tihim uklizavanjem „bolje polovine BiH“, tj. laktaškog RS-a u EU baš „od slijedećeg ponedjeljka“, a Bogami, i „Krijeposne muslimanske države“, uz bratsku Republiku Herceg-Bosnu. Dakle, višestruko lijepa europska budućnost postoji na dohvat ruke: bujrum crna demokratijo, paradigmatski jal’ ilahije-jal’ kaside, moderni antifašistički četnički ustašluk i sl. Ili, ponajbolje istovremeno sve, ako je to ponajbolja državotvorna „odbrana“ orvelovske države BiH.

U kratkom interegnumu navedenog troglavog istovremenog ulaska u džennetsku EU, neko je iz mrske harač-janjičarske hrpe stand-up komičara Sarajlijica, zamislite samo, proskribirajuće optužio sve regionalne „jako Tuzlake“, uključujući i zaprepaštene pravovjerne čaršijanere iz četverokuta Jalska-Poljska-Čaršijska-Šarena džamija, za promicanje principa ruralnog barbarizma, čak i do nepojmljivih granica izvorno banovićkog krkanluka najčistije, neukaljane provenijencije. Sve nas je to zaboljelo do srca i dalje naniže i naviše, te smo odmah „digli kuku i motiku“ da se dotični kriminalac namah isključi, ako već ne može i od samog bijednog mu života, onda iz matične st(r)anke, a i da mu se gradsko-vijećnički de jure zabrani da ni nos ne pomoli u Tuzlu: persona non grata, pa nek se zlopati zbog toga vascijelo mu preostalo životarenje. Naravno, može mu se, i poželjno je, i van tih teških osuda, sasvim privatno usputno j…ti uža i šira familija ili sve drugo u najširem kontekstu odsudne odbrane Republike Tuzle.

Da stvar bude svima do kraja kristalno jasna, nakon ovog lokalpatriotskog davnoželjenog pijemonstkog ujedinjenja svih, umalo pola miliona, žitelja TK, tako da smo svi blagouspostavljeni Tuzlacima, oko simboličkog „je..nja majke“ sarajevskom zlotvoru, dostignut je krucijalni javni postcoitusni cilj transgeneracijskog značaja za sve nas, do sada teško provincijaliziranih i poniženih Tuzlanki i Tuzlaka.

Radi se o tome da su jednostavnim automatizmom sve prekokaraulske horde političkih kripto-Tuzlaka već počele zastupati zavičajne ekonomske interese, uz katarzično obnarođivanje svog pravog lokalnog identiteta, te da je pod „hitno“ u parlamentarnoj proceduri izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, a da je, šućur Allahu dž.š., Uredbom gradačačkog premijera Vlade Federacije progresivno ad hoc uvećan budžet TK sa mizernih ispod 400 miliona KM na obećavajućih 500 miliončića. Aferim. Takođe, sva druga silna, bez osnova suluda, fiskalna optećenja našeg kantona već za koju heftu biće pošteno i blagorodno kutarisana sa naših onemoćalih poreznih leđa i td. i sl.

Uz sve navedeno, samo se čeka da „zapjeva ševa“ da bi se, napokon, ukinuli kantoni i da se više stotina miliona KM, uz prigodnu Prvomajsku budnicu, slije u dugogodišnje poharani Gradski proračun. Ne mora se ni reći da će u pravilu „Sloboda“ nabijati „Sarajevo“ i „Želju“, što kod kuće, što na strani i da ćemo preuzeti pod svoje sve stranke: lijeve i desne, gornje i donje, uz one u sredini, jasno. Ipak, ima nas 500 hiljada plavokrvih čaršijanera.

Nikšiću, „đubre jedno“ prosvjetiteljsko jedno, sarajevsko, „fala“ ti do neba. Čekamo te kod „Meše i Ismeta“, od sada do vječnosti.

P.F. Navodno je tuzlanskim Korzom upravo prošao lokalni socijaldemokratski znameniti dvojac, dosta liberalno se držeći za ruke i zaljubljeno izmjenjujući poljupce. Francuske. Neka i nas napokon sunce ogrije. (Piše: Derviš ČIČKO)

4 Komentari

 1. Ne odobravajući vokabular, vulgarnost, sve one pogrdne riječi (vjerujem u afektu) konceptualnog uvjetnika,
  socijal-demokrate i naturaliziranog Sarajlijice rodom iz Brezova Polja, mogu samo konstatirati: Čovjek je velikim dijelom u pravu!
  Brinu me samo dvije stvari, a dotiču se moje persone. Ni sanjao nisam da ću podržati, u ovome “ratu” urbanih socijaldemokrata, nekoga ko dolazi iz Sarajeva, a drugo, gdje mi se izgubi lokal-patriotizam, pa se opet nađo u ovome mom pol-milijunitom kantonu, na strani onih koji su, izgleda, sa svojim stavom u velikoj manjini.
  Što se tiče konstatacije živopisnog
  “D. N.”, ko se našao – našao se. Ja se nisam. Samo znam, kakvi smo svi mi u ovo vrijeme, i “rualni” i “urbani”, i “Tuzlaci” i Tuzlaci, dobro nam je.
  A, teška vremena dolaze…

 2. Ovo je grad koji je imao narodne heroje nosioce spomenica imao vrhunske ljekare privrednike i svi smo voljeli a oni su nam uzvracali.danas ovaj grad vode kreteni poput imamovica i ini.ne treba nikakav prosvjetitelj dovoljno smo budale da dozvoljavamo da majmuni upravljaju nasim zivotima

 3. Jadan je Tz SDP kad ga predstavlja Zarko Vujovic, cetnicina koja je prvo pljuvala po Damiru Mrsicu pocetkom 90ih, a onda po Mulaomerovicu jer je ustasa….jos jadniji je sto u Seher posla Nadu Mladinu, babu u cvijetu starosti koja ni u opstinskom vijecu nije sastavila dvije suvisle recenice….a najjadnije je ko vodi TK socio-kracio-nacio demokrate….pojavom je najslicniji Izetbegovicu senioru, a mentalitetom lopovu junioru….usput, odrza se tribina u cast Busuladzica, istaknutog mislioca u bosnjaka, naravno organizirana od strane IVZ….Busuladzic je navodno ucmekan na pravdi boga, a ne zato sto je uperio prst (pero) protiv Zidova optuzujuci iste za svo zlo na dunjaluku…..ne vidjeh da je iko iz urbano-ruralno prozvanog SDP podigao makar i obrvu u znak protesta zbog naci-klerikalne egide u BKC….za kraj – kome je SDP ljevica, tome je i Busuladzic mislilac…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here