San i java: Nije dupe, neg’ je…

1
996

Bukteći sukob u SDA TK oko unutarstranačkih političkih moći i ogromnih kleptopartijskih privilegija, koji se daleko prelio iz banovićkog potoka dopirući i do Sarajeva, zasigurno predstavlja do sada jedan od najozbiljnijih ispita čak i za tako snažno i dugogodišnje paradržavno strukturirani organizam “najjače stranke u Bošnjaka”. Pokazalo se da zastarjela i rigidna polufeudalna distribucija lične apsolutne političke moći nedodirljivog “nastavljača Alijinog djela” na iste takve klonirane provincijalne moćnike, a izvan efikasne stranačke, sarajevske kontrole, poizvodi samodovoljne otpadnike, ostrvljene disidente tipa Mirsada Kukića. Baš kao što je disolucija SKJ kao kohezinog faktora, posljedično urušila kompletnu državnu strukturu “nepoderive” Titove Jugoslavije.

Paradoksalnost cijele situacije nije samo u tome da se banovićki lobi upravo poziva na pravovjernost “izvornim principima SDA” i Sulejmanu Tihiću koji je svojedobno po ličnoj Alijinoj želji privremeno i ustoličen, vjerovatno sa idejom da Princ “priraste”. Tragikomično je da se baš njemu kao “nastavljaču babinog amaneta” prigovara revizionizam te iste potpuno populističke i anahrone ideje “šilte-cedulja politike”, indirektno ga proglašavajući izdajnikom i rušiteljem legata sopstvenog babe. “Biber po pilavu” je i činjenica da je opskurni banovićki Dantes, čija bi i konačna politička sudbina mogla biti vrlo slična, i pored osnivanja privatne stranke, još uvijek potpredsjednik krovne SDA. Ili nije?!

Vascijela “afera Kuko” dodatno je simptomatično ogoljela i suštinsku strukturu hijerarhije moći SDA, njenih poluga, stvarnih interesa, personalnih odnosa, licemjernosti i moralne bijede nabujale koruptivne nemani novomponirane “zelene buržoazije”. Na mikro-planu strukturiranosti dešavanja i pojave “šejtana u Banovićima” potpuno je jasno da su dramatično kriminogeno privatizirani korporativni resursi Rudnika “Banovići” generator apsolutne Kukićeve moći i njegovog “dijalektičkog materijalizma” putem vulgariziranog recikliranja miloševićevskog lokalpatriotskog populizma. Teško je odagnati ozbiljne sumnje da je kolateralni “kurban” ovoj raboti i sam Rudnik “Banovići” glede finansiranja, do sada bez presedana, izgradnje potpuno privatnog, provincijaliziranog Kuko-kulta sistemom godišnjih višemilionskog isisavanja novca iz ovog javnog preduzeća. Dodatno otežavajuća okolnost je i krajnja zloupotreba gotovo svih uposlenika ove firme, a ujedno i mještana, njihovim direktnim uvlačenjem u ovo političko razračunavanje i time crtanje mete za odstrel na cijelom gradiću kao historijskom “daru Rudnika”.

Čak i vremenski fragmentirano “praćenje kolanja novca” kroz sistem javnih nabavki JP Rudnika mrkog uglja “Banovići” pokazuje tek blijede obrise potencijalnih megazloupotreba ogromne, i nesumnjivo, regionalno razgranate političke paralelne moći “malog boga iz Banovići Sela”. Samo tijekom 2016. godine Rudnik je nabavio opreme, roba i usluga u vrijednosti više od 25 miliona KM, što se prilično vjerodostojno može uzeti kao najmanje godišnji prosjek dekadnog trajanja nabavki, gdje akumulirana suma doseže vrtoglave stotine miliona KM. Propagandne promocije i “usluge reklame” na godišnjem nivou ovaj rudnik finansira sa najmanje pola miliona KM, od čega polovina odlazi na račun lokalnog nogometnog kluba.

Najdražim, a vjerovatno i Kukinom srcu najviše priraslim, lokalnim firmama za transport jalovine “između dvije okuke” ili iznajmljivanje “radne snage, “Pozder”, “ Tender” i “Hasanagić” doo kumulativno se “između dva Bajrama” plati gotovo 2 miliona KM. Naravno da bi sve bilo “sigurno i po zakonu” brine se, takođe obavezno lokalna, polubatinaška sigurnosna agencija za pišljivih dodatnih 380 hiljda KM i td. Ako se tome doda da su godišnja kratkoročna bankarska zaduženja Rudnika za obezbjeđenje tekuće likvidnosti oko 11 miliona KM, a ukupna poslovna dobit mizernih cca 750 hiljada KM, tada je slika fiskalnog džehenema bliska i jasna.

Sve je to do juče bila izdašna sehara SDA, a sada PDA: Nije dupe, neg’ je guzica! (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here