San i java: Mirnes kao Jasminov glasnogovornik

2
620

Tuzlanska inačica lokalne predstavničke demokracije, sudeći po iskazanoj sopstvenoj neefikasnosti i “noble” besmislenoj formalnoj samoufuranosti, personificirana kroz Gradsko vijeće, zasigurno je kolektivno dospjela do krajnje tačke svoje političke bijede i mizerije. Pokazalo se da je sitnoposjednička logika održanja vijećničke većine po svaku cijenu, pa i cijenu poništavanja doktrinarnog smisla demokracije same po sebi, apsurdna i antidemokratska i da je kadra da autokanibalski “pojede” svoju organsku supstancu. Lokalnim narodnim predstavnicima preostalo je samo bavljenje pikantnim “dvorskim” spletkama, gledanjem u kafe-šoljice i osmatranjem položaja obrve-raspoloženja svemoćnog bandićevskog Gazde ili oportunistički privremenom potragom za gurmanskim burek-spasom. Hvala mu masno.

U tom kontekstu, sasvim je ilustrativno nedavno skandalozno realiziranje potpune višesatne blokade rada Vijeća kao posljedice sitne željice apsolutno nadobudnog advokatskog avijatičara šuplje žovijalnosti i zadivljujućeg kapaciteta brbljave demagoške ispraznosti prelivanja iz šupljeg u prazno. Ovom prilikom BOSSi po raspamećenosti i “mehkih” talačkih mozgova su višesatno ostali svi, manje-više, nedužni prisutni zatočenici “Plave sale” BKC-a. Po ko zna koji puta inkoninentna “blablavost” i latentna prijetnja potkopavanja paranoično opsesivne SDP-ovske vijećničke većine postigla je svoj cilj, demonstrirajući politikantsku mišićavost vijećnika sa cijelih 810 osvojenih glasova iliti 0.7% od ukupnog broja upisanih Tuzlaka-glasača, odnosno mizernih 1.4% prošle godine izašlih na glasanje. U praktičnom smislu realiziranja političke moći, to je 100-postotna predominantnost.

Po zahtjevnosti je potpuno mizerno banalan napor demistificirati i ogoliti kontroverznu politikantsku psihologiju dotičnog reprezentativnog individuuma na dvadesetogodišnjem “privremenom radu” o našem trošku u Općini i Gradu i njegov jednostavan i legitiman interes da se ostane na istim “jaslama” beskrajno dugo baveći se ničim. Uostalom, to se može konstatirati i za većinu njegovih prozaičnih “sapatnika” na istom poslu ciljane bliskosti sa “budžetskom sisom” davalicom.

Naravno da je jasno da su u pozadini pozamašne pare i da se ovdje radi o ogromnom i ciljanom, kako bi to rekao politički opskurni Lagumdžija, kidnaperskom otuđenju i krađi fiskalnog direktnog legitimiteta građana Tuzle izborno povjerenog izabranim vijećnicima sa zadatkom da zakonito domaćinski u njihovom interesu troše javni novac. U četvorogodišnjem mandatnom ciklusu radi se o više od 200 miliona KM budžetskih “markica” i indirektno, možda i više od toga, kroz poslovanje javnih preduzeća i većinskim raspolaganjem njihovom-našom imovinom vrijednom gotovo milijardu KM.

Kontekstualno jeste, ne samo paradigmatski, “zločin protiv građana Tuzle” potencijalno stavljanje na gotovo apsolutno nelegitimno raspolaganje našim novcem, čak i hipotetično, bilo kojem pojedincu zarad ostvarivanja kontinuiteta vlasti i političkih većinskih moći u svrhu realiziranja nekih fantomskih interesa. Ti interesi mogu biti samo lični i privatni, lobistički ili korupcionaški trgovinom političkim uticajem van bilo kakve transparentne javne kontrole.

Baš takva je bila, već po ko zna koji puta, skorašnja opaka “pokazna vježba” (zlo)upotrebe građana Tuzle kroz instituciju Gradskog vijeća: niko ih nije za to ovlastio. Međutim, BOSSoliki “osvetnik” simbolički i dalje jaše i divljački mamuza isto paradigmatsko vijećničko-većinsko politički ćoravo i bagavo kljuse. Računi takve rabote dolaze svima nama na plaćanje.

Bez sumnje, personalno, svi oni koji to neće da dokinu, ispunjavaju i sopstvene želje. Aferim. (Piše: Derviš ČIČKO)

2 Komentari

  1. Svi vijecnici sa malim izuzetkom imaju zajednicko to da nemaju nimalo samopostovanja pogotovo sdp pa posto ih je malo doslo se dotle da tuzlu i tuzlake maltretiraju beskicmenjaci kakavi su ajanovic alic i ini.a najgori od svih je retard imamovic.trebalo bi im ukinuti pausal pa ne bi ni bili vijecnici.rekao sa vec ajanovic je glup ali i to dobro naplati a imamovic je smece nazalost u pomalo ljudskom obliku

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here