San i java: Kula od karata

5
586

Pokret demokratske akcije je demagoški politički opskurni falsifikat bez formalnog izbornog legitimiteta, panično sklepan od strane nekolicine notornih primitivnih zgubidana opasnih namjera, jedino “naoružanih” predominantnom amoralnošću beskrupulozne brđanske lukavosti kao opskurnom “genijalnošću glupaka”. U stvari, to i jeste odlučujuća supstancijalnost domaćih vladajućih političkih elita i u tom kontekstu gotovo da je dotignut vrhunac pragmatičnosti instant-organizacijske konstitucije kriminogenog polit-smeća u TK.

U odnosu na druge, slične “projekte” dodatnu morbidnost cijeloj ujdurni i “biber po pilavu” je inauguriranje njihove formalne kantonalne političke vlasti i respektivno ovladavanje svim pripadajućim pozamašnim kadrovskim i fiskalnim resursima najmnogoljudnijeg Federalnog kantona. Na prvi pogled, čini se logičnim slijed događanja koji prati nastojanje instaliranja masivne stranačke infrastrukture, uz izuzetno agresivnu i presamouvjerenu izbornu kampanju praćenu vašersko-kičerajskim socrealističkim okupljanjima i anahronom klicanju “Kuki, jednom-jedinom vizionaru i vođi-predsjedniku”. Međutim, kada se malo raziđe “magla po Mostaru” na površinu vrlo zorno ispliva, dramatična po obimu, histerična nervoza i potpuna uspaničenost očekivanjem stvarnih rezultata slijedeće izborne nedjelje. Ako bismo sudili po realistično pretpostavljenim sasvim tragičnim personalnim postizbornim sudbinama, radi se o gigantskom kockarskom ulogu bez stvarnog pokrića.

Naime, ova cijela političko kockarska aktuelna partija pokera ima isključivo smisla ako se pobijedi, tj. ako selobanovićevski PDA provizorij koalicijski formira, primarno, kantonalnu vlast, uključujući posljedično i odlučujuću minimalnu prevagu na federalnoj ili državnoj razini. To je jedini način da se bukvalno, direktno i indirektno, poplaća veresija enormnih troškova tekuće carske kampanje i da se polumafijaškom trgovinom političkim uticajem u Federalnom parlamentu očajnički obezbijedi upravljačka prevaga u RMU “Banovići”, tom potencijalno vrlo sumnjivom i zastrašujućem korporativno-fiskalnom prijetećem “federalnom Agrokoru”.

Naravno, svi imalo upućeniji u potrošnu stranu budžeta velebne PDA-kampanje sasvim bi utemeljeno potvrdili da je taj iznos puno bliži, najmanje, jednom keš-milionu, nego kojoj stotini hiljada KM. Nije nepoznato da je, navodno, uspostavljena pojedinačna “dobrovoljna kontribucija”, iliti glavarina, od famoznih 2 hiljade KM za svakog iskadroviranog “kukinovca”, ali to nije ni izbliza dovoljno niti za elementarne troškove masovnog izbornog “događanje naroda” i miloševićevske “olako obećane brzine”.

Ono što je pretpostavka sasvim samoubilački neophodnog minimalnog izbornog rezultata PDA na razini TK je fantomskih 6 do 8 mandata, čime bi postali “nezaobilazan” i poželjan koalicijski partner cijelom spektru deideologiziranih stranaka željnih korupcionaškog “plijena” izvršne vlasti koja bi se mogla “protegnuti” i do Federalne vlade. Ono što je tu “račun bez krčmara” je potpuno imaginarnih i nepostojećih 30 do 40 hiljada poklonika Kukinog lika i djela, za što bi trebalo čak i blizu 60 posto glasačkog tijela SDA iz ekstremo uspješne izborne 2014. godine. Kada bi se, iz iste godine, cijelih cca 12 hiljada banovićana opredijelili za “banovićkog Titu”, nije jasno gdje pronaći još najmanje dva puta toliko, tj. dvadesetak hiljada na isti način zainteresiranih glasača. Njih jednostavno nema. Ono što je dosta izvjesno je obezbjeđenje, ali samo jednog, federalnog mandata, dok se za takva dva opet dolazi do nedostišnih više od 30 hiljada glasova. Isto vrijedi i za jedan jedini “bal” u državnom parlamentu BiH: “mrka kapa”.

Izborno rušenje Kuko-PDA, i sličnih politički, malignih projekata može samo biti prvi katarzični i simbolički gest konačno “dozvane” političke pameti: nikad nije (pre)kasno. (Piše: Derviš ČIČKO)

(Stavovi autora ne predstavljaju primarno i stajališta redakcije portala)

5 Komentari

 1. BOGA MI ČIČKO SANJA KUKU. IMA LI KAKAV TEKST A DA GA NE PLJUJE I DA GA NE MINIMIZIRA.
  IZGLEDA DA TI SE TAJ KUKO PUNO ZAMJERIO 🙂
  ILI JE U PITANJU POLITICKA KONKURENCIJA?
  SVE U SVEMU ISTI SU LJUDI NA LISTAMA, STATUTI STRANAKA U PET DEKA SAMO SE BOJE MALO IZMJENJALE I SVI JURISAJU NA DZABNI NOVAC.
  U OVOJ LAKRDIJI OD DEMOKRATIJE I IZBORA BEZ MENE, KAO DOMINE 🙂

  • Duhovi š FB, kao što ste Vi, nisu u evidenciji čak i preminulih birača, a i Vaša logika je kasperovska: sve same utvare. Ništa od navedenog sa Vaše strane nije relevantno i nema ničeg ličnog, jednostavno radi se o političkim i drugim činjenicama. Sve drugo su naklapanja, neinformiranost ili privatni karijeristički i materijalni interesi.

   • Kuko je čudo bosanskog otpora, banovićkog doduše, s aromom Sapne, Kalesyje, Čelića, T’očaka, Živenica.
    Osjetilne službe kažu da je Kukinovićima najveći naredni cilj Tuzla.
    Dobro bi bilo da skinu Imameskua, ali loše je što će dovesti nekog seljaka za grdonačelnika, pa će nastaviti poseljačiti Tuzlu ko i prethodnik

 2. EH ETO KASPERE ČIČKO, 15.10.2018 POTVRĐENO JE SVE ONO PO ČEMU SI PLJUVAO. KAŽEM JA NEMOJTE NAVIJAČKI, NEGO TAKO JE KAKO JE. IPAK LIK SABRA 40000 GLASOVA, PA SEDAM MANDATA U TK…. I SVE KAKO SI NAVEO.
  IMAŠ I TI JAKE IZVORE INFORMISANJA 🙂
  P.S. MOJI LISTIĆI NISU I NIKADA NEĆE BITI OPRINTANI ZATO ŠTO JE OVO SVE ISTO, NAŽALOST

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here