San i java: Kuko i 20 hajduka

7
1386

Upravo je Slobodan Milošević svojom naknadnom političkom praksom, a nakon čuvenog govora pred milionskim auditorijem na Gazimestanu na Vidovdan 1989. godine, znakovito naznačio „limitiranost“ upotrebne vrijednosti legalnih institucionalnih moći kontra istih takvih vaninstitucionalnih. Naravno da je imao na umu punu lojalnost sasvim realne vojne sile u prethodno velikosrbiziranoj moćnoj JNA, pod čijim se tenkovskim gusjenicama povijala i nestajala i svaka pomisao na maglovitu pravnu državu, ljudska prava iliti ponuđene „europske perspektive“. Ludilo totalitarne svijesti i nacionalističkog divljaštvo uništili su sve pred sobom, pa i glavne protagoniste ratne klanice na razvalinama Titove Jugoslavije: sve dok nisu „potrošeni vojnotehnički i ljudski resursi“.

Tragikomičan u svojoj pojavnosti, primjerno disleksično limitiranog i poluanalfabetskog govorničkog dara, banovićki Kuko, svjesno ili nesvjesno slijedeći svoj sjajni politički instinkt, naizgled uspijeva da bude pola koraka ispred svojih, sada već „smrtnih“, istopartijskih neprijatelja. Njegovo očajničko napuštanje dosadašnje polumafijaške institucionalne borbe za sopstvene i grupne kleptokratske interese, sasvim samoubilačkim i sizifovskim rušenjem Vlade TK, eklatantno pokazuje ozbiljno psihičko rastrojstvo u sferi racionalnog političkog rasuđivanja. U ovom momentu potpuno je irelevantno da li je na njegovoj strani „pohajdučenih“ i, najvjerovatnije, korumpiranih petnaest kantonalnih poniznih vazala i pet sarajevski daljinski upravljanih „tornjaša“, ili tornjaka, kako odvali neko od malo „prehlađenih“ i krajnje uspaničenih TK parlamentaraca.

Po svemu sudeći, čini se da će ova ultimativna politička provokacija, do sada bez presedana, natjerati sarajevsku Centralu na „bavljenje“ jedinim stvarnim i suštinskim logističkim izvorom narasle političke i svake druge moći SDA-ovskog davnog „malog od kužine“ iz Banovići Sela i da će doći na red ono što ne bi trebalo: Rudnik „Banovići“.

Nažalost, vrlo vjerovatno, za korporacijsko slamanje ovog krajnje prezaduženog diva „na staklenim nogama“ i Kukino strelovito demisioniranje, gotovo da je potreban samo sumnjičav ili mrk pogled neke od finansijskih institucija ili tanani mig za posjetu Finansijske policije sa obaveznom oružanom podrškom. Ono sa čim bi se možda suočili strogi federalni „financi“, teško da bi bilo za one bez „konjskih“ nerava i želudaca negdašnjih lučkih radnika ili bi možda vidjeli ono što već „zna cijelo selo, ali ne i muž-rogonja“.

Naravno da dramatično sužena politička svijest rušitelja još jedne u nizu kantonalnih vlada, nesposobnih, uglavnom korumpiranih i jaranski sklepanih po kafanama i sijelima, odnijeće i ono malo preostalih iluzija da je moguće u okvirima lafo-etnonacionalnih rigidnih partijskih struktura iznjedriti bilo kakvu efikasnu i svrsishodnu vladu. Ono što nas čeka u narednim sedmicama glede političkog rata do istrjebljenja u TK, možda neće ličiti ni na što do sada viđeno: institucionalni i vaninstitucionalni rat svim sredstvima. Uključujući i oružana, parafrazirajući „balkanskog kasapina“.

Konačno, vrijeme im je da i simbolički odu prema svojim selima. Za to im je potrebna i naša svesrdna „pomoć“: ako i mi već nismo otišli prema gradovima. Njemačkim. (Piše: Derviš ČIČKO)

Download PDF

7 Komentari

 1. Ma znao si Čičko pisati i kvalitetnije tekatove sa puno informacija. Ovo je bilo u fazon”Ma svako o njima piše pa da i čičko koju kucne”.
  Da si sjedio smijerom a i ja gubim vrijeme.

 2. Ne treba nama kuko da budemo manjina u rodjenom gradu lmamo svog seljaka imamovica.sa bar znam za koga glasati necu sds sbb sdp

 3. Ko god ozbiljno pročita ovaj članak, morao bi da se zabrine.
  Najavljena je borba svim sredstvima, a takav scenarij ne bih poželio čak ni banovićanima (onako ispranih mozgova)
  U članku je pogođena bit sukoba i predloženo institucionalno rješenje- ulazak finansijske policije u Rudnik Banovići
  I sve bi bilo u redu da u članku nije izrečena još jedna istina – “Kuko i 20 hajduka” su uvijek korak ispred i sva su im sredstva na raspolaganju.
  Opasno.
  Gutiću na tebe je red da pokažeš šta znaš.

 4. Ako trenutnu situaciju u Tuzlanskom kantonu shvatimo kao BH Kataloniju, jer autonomaštvu su vladajuće stranke dale pravo građanstva. Onda treba postaviti pitanje – ko je u TK, kako se zove, onaj Puđdemon – Senad Alić, ili Mirsad Kukić? Za pravi odgovor, nema nagrade! Molim političare i stranke, da mi ne kradu formulaciju o stanju u TK!

 5. Trebalo bi da svaki grad/opcina u TK i naravno u BiH ma svog “patrona” da svaki taj “patron” bar jednu kompaniju “sacuva” i bdije da uspjesno posluje!
  Sta imamo u vecini opcina TK?
  Sve smo “sahranili” , molim Vas od Simin Hana do Sicke Petlje mi smo “sahranili 19.500 radnih mjesta!”.
  Sta to mi radimo zapitajmo se, cime se bavimo analizirajte gdje ste novinari KOJE SU FIRME NASTALE I KOJE SE RAZVIJAJU? SAMO ONE KOJE SU POSLOVALE I KOJE POSLUJU SA JAVNIM PREDUZECIMA, rudnicima (Kreka- Junuzovic), Grad Tuzla (VIK Tuzla-firma brata bivseg direktora Dzambica), firme koje rade sa opcinama/gradovima (
  TUZLA-SE Sarajka, itd…), Zivinice (opcina- HIH), UKC- tuzlafarm, ZADA, itd…. Svd je to jad i cemer.
  Treba sve privatizirati sto je normalo da bude privatno! Je li privatnik od privatnika extra zaradio! Ja to jos nisam saznao nego je dogovorio normalne cijene za usluge!!! Samo javni sextor se urusava a privatna kompanija “raste” u takvim kombinacijama! A jasno je zasto!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here