San i java: Građanska vlada spasa i pameti Tuzlanskog kantona

22
1298

Definitivno se pokazalo da, respektivno od birvaktilne guvernerske Hadžićeve vlade, pa preko Bešlagićeve, Vikalove, Jašarevićeve, Mujićeve, Čauševićeve, generalizirano autistične Umihanićeve, pa do aktuelne Kuko-Begine krkanske vlade “čuka, vododerina i vukojebina”, partitokratska vlastodržačka oholost, bez izuzetka, ne posjeduje niti elementarni stvarni kapacitet politički selektivne kadrovske odgovornosti. Prije svega je razarajuće tragikomična proliferacija klovnovskih, polupismenih seoskih bitangi i sjecikesa preko noći pretvaranih u ministre, pomoćnike, zamjenike, sekretare, doministre i hrpe analfabetskih zgubidanskih savjetnika. Aktuelna SDA-ovska vlada, predominantno kadrovski oslonjena na ruralno-periferne oaze primitivnog jaranskog politikanstva “turi me neđe u koncelariju”, srozala se ispod svake razumne i podnošljive razine. I postignuća su svakako adekvatna uloženim “naporima”.

Naravno da stoji cinična činjenica “da je kriza ogromna”, ali time i “izbor rješenja enorman”, posebno u ključnoj kadrovskoj sferi. Ovogodišnji višegeneracijski prijelomni oktobarski izbori Tuzlacima i svekolikom pučanstvu Tuzlanskog kantona nude sjajnu priliku da “vide leđa” buljucima SDA-ovskih antiurbanih jarana i njihovih satelitskih čankoliza i da ustoliče građanske stranke u nakani da se napokon dokine aktuelna politička agonija.

Dileme i ne moraju baš biti velike i dramatične ako bi se npr. kao “alternativa” snishodljivom nerazumu ordinirajućeg špioničkog harmonikaškom ministru obrazovanja ponudio personalno-etički i profesionalni autoritet prof. Vedada Pašića a pravničkoj pripravnici i ministrici pravde, elokventni prof. Zlatan Begić. Kako bi tek izgledalo da mastiljarskog provincijalnog knjigovođu tj. aktuelnog ministra finansija zamijeni prodorni makro-ekonomista odličnik Admir Čavalić a Topčagić-maljutku, prvog od pendreka TK, neko ko ne mora objašnjavati da mu je rođeni brat “slučajnom spontanošću” dobio milionske poslove na proširenju dubravskog aerodroma. Šta tek reći da dezorijentiranog ministra zdravstva smijeni, makar i kohabitacijski, neko od mladih doktorskih lavova sa UKC-a Tuzla: Ervin Alibegović, Nermin Salkić, Mufid Burgić ili pomladi Adnan Burina a bogami i “lavica” Jasmina Smajić…

Ko bi zamjerio da androgenog (sve)neznalicu ministra energetike i “svega u Boga” Mićanovića otpremi kući prof. Edin Delić a da dašak inženjerskog razuma u gustu maglu “okoliša” donese prof. Zvjezdan Karadžin. Nema šanse da o kantonalnim mladima i sportu ne bi dobru brigu vodio prof. Alen Kapidžić a da bi napokon činovnici iz EU-razvojnih i fondova za prekograničnu saradnju imali validnog sagovornika u budućoj ministrici bez portfelja gđi. Svjetlani Kakeš. Nije jasno ko bi mogao zamjeriti da o boračkim pitanjima ministruje bivši komandant 1. tuzlanske brigade Jusuf Šećerbegović ili “zlatni ljiljan” sa Teočaka Šemso Muminović a da o kantonalnom obrtu i poduzetništvu povede računa prvi “Menpromovac” Mensur Alić.

Konačno, teško bi bilo zamisliti i prigodnu profesionalnu temu za razgovor “izgubljenog u banovićkom svemiru” aktuelnog premijera Vlade TK ili nekog ko zaslužuje tako odgovornu poziciju, kao što je tvorac šire regionalno respektabilne kompanije “Deling” ing. Omer Delalić ili ugledni gračanički doktor ekonomije iz privatnog sektora Amir Hasičević, čijoj postratnoj karijeri finansijskog revizora nije bila zapreka niti četvorogodišnji ratni diverzantsko-izviđački “mandat”.

Jasno je da postizborno ponuđeni kadrovski vladajući potencijal uvijek govori i o razini stvarne riješenosti legitimnih političkih aktera da se radikalno, racionalno i kompetentno razriješe tegobne i teške društveno-ekonomske sudbinske napasti. Zasigurno isto vrijedi i za buduću građansku vladu spasa i pameti TK nakon oktobarskih izbornih čarolija. Očekivanja su ogromna. Kao i bijeda. (Piše: Derviš ČIČKO)

22 Komentari

 1. Svjetlana kakes prvo mora izaci iz imamoviceve gu*ice asja ne mora ima ona svoje mjesto a nju bi trebalo za ministricu kulture.ovim gradom koliko ja znam dugo i predugo vlada nazovi sdp.r vala ni za njih glasati necu

  • Ni ja!! Meni nije problem da se guraju ljudi koji ako nista dobri su,ali ove pomenute ne daj Boze nikome! Asja svi sve znamo o njoj nema potrebe polemisati o Svjetlani isto..,sto je najgore Asja ni ne krije ko je i odakle viri Jasminu.I 🙂

 2. OK je napisano, ali šta je rješenje u našim uslovima? SDP je možda manje korumpiranna stranka, druga lijeva opcija nije još uvijek realna. Znamo u Tuzli šta se sve dešava, i kako se gradjanima stavljaju pokrivači na oči. U vlasti i opoziciji svi su debelo zaglibili u zloupotrebama, a pravosudje se ne miješa u svoj posao.

 3. Uz svo uvažavanje autora, nikako mi nije jasno gdje nađe gđu S. Kakeš!? Pa jedina “literatura” kojom se ona bavi zadnjih 20 godina je pisanje govora priučenom “književniku” Jasi. Kako i po kom kriteriju ona može biti, božemioprosti, ministrica obrazovanja? Obrazovanja, čega i koga???

  • Mali “rikošet” : “…da bi napokon činovnici iz EU-razvojnih i fondova za prekograničnu saradnju imali validnog sagovornika u budućoj ministrici bez portfelja gđi. Svjetlani Kakeš. “

 4. Begić, Delić, Pašić, Čavalić, Šećerbegović… Dream team 2018. Isuviše dobro, da bi bilo stvarno. Ali, ko zna? I sanjarima se, ponekad, snovi ostvare!

  • Otpiši prvog i zadnjeg. Prvi je češće na TV i u drugim medijima nego među studentima, a kad se neko toliko voli skikati, slaba je vajda u praksi. A zadnji je bio odličan fudbaler i poslije ništa više. Imamovićev odbranik i poslušnik, a teren stadiona sve kazuje čim padne malo kiše. Za toliko godina koliko je direktor mogao je na leđima donijeti i presaditi englesku travu da Tušanj ne bude kaljuga.

   • Mali_mrav, mislio sam na Jusufa Šećerbegovića, komamadanta 1.tuzlanske brigade, kao alternativa ministra za boračka pitanja.
    A što se tiče Zlatana Begića? Ne mogu preko sebe. Ja mu i dalje vjerujem. Elokventan, ima znanje, a i vjerujem u njegov iskren i konkretan odnos prema najugroženijim, obespravljenim i ranjivim.
    Lijep pozdrav!

    • neil_young: Nisam skontao, povlacim receno za Secerbegovica, a prihvatam za Jusufa. Za Begica i dalje mislim sto sam napisao.

 5. Mislim da na izborima ne trebamo gledati stranke vec ljude kojima vjerujemo bar sto se tuzle tice ko jplos vjeruje imamovicu ilicu bijedicu guticu itd

 6. U Vladi TK postoje i oni koji se mješaju u svoj posao ali mogućnosti su vrlo skučene zakonima i procedurama koje su za sebe izmislili činovnici pravdajući sve lafo ljudskim pravima i sl. Svakako bih volio da neke od pomenutih vidimo i narednoj vlasti. Pravni okvir je ključ a ne pojedinci. Burina i još neki su vrh. Neko je vrstan ratnik ali ne znači da nam uopće više treba min za boračka pitanja jer sva su to pitanja socijalne naravi. Pa zar protesti kao pokradenih radnika i sindikata ne govore o igrama izvlačenja novca iz bivših firmi i čekanja stečaja da se sve dvostruko naplati. Prodam dionice tajkunu a onda od države tražim da mi uveže staž jer ja nisam socijalni slučaj. TREBAJU NAM I JAVNE POLITIKE TK JER JE TO PO NADLEŽNOSTIMA NEOVISNI DIO DRŽAVE. JAVNI UNIVERZITET JE ŠANSA. MISLIM PRIJE SVEGA NA STUDISKE PROGRAME NA KOJE SADA ODGOVARAJU ELEKTROTEHNIČKI I MAŠINSKI I EKONOMSKI FAKULTET DOK SU SU OSTALI POSTALI OBIČNA PRODUKCIJA POSEBNO FILOZOFSKI ZAROBLJEN U PROŠLOST I NACIONALISTIČKU ISTORIGRAFIJU KOJA NE VODI NIKAMO. KO GOD DA DOĐE U VLAST MORA VEĆ SADA RAZMIŠLJATI O PODIZANJU STANDARDA I TO NE NA NAČIN ŠUPLJANJA O EU NEGO RADITI SAM SAD I ODMAH DA SE USKLADIMO I KRENEMO NAPRED NE ČEKAJUĆI FEDERACIJU I SARAJEVO I MOSTAR: TUZLA JE NAŠA MOĆNA I BOGATA: NEDOSTAJU NAM ONI KOJI VIDE BUDUĆNOST U TEŠKOM RADU NEGO SE SVI NASLANJAMO NA POLITIKANSTVO I TRGVCE SA TUĐIM KAPITALOM: Reivestiranje dobiti i oporezivanje neproizvodnih investicija i nekretnina je nužnost. PODRŠKA AUTORU ZA HRABROST JAVNE RIJEČI. Još da nije i malo stranačka bilo bi super.

  • Trebalo bi se vrlo ozbiljno potruditi i dramatično spustiti elementarne kriterije da bi se našlo bilo kakvo, makar razumijevanje, za ovu vladu. Kada se pogledaju pojedinačne formalne reference gotovo svih ministara Vlade na čelu sa Premijerom, može se konstatirati da oni, u stvari, ne mogu, i da hoće, “preskočiti sopstvenu sjenku” formalne nekompetencije i profesionalnog kapaciteta. Jednostavno govoreći, to je hrpa inferiornih preambicioznih neznalica i karijerista značajnog kriminogenog i koruptivnog pitencijala lnajgore vrste i nepotrebna je bilo kakva “stranačka subjektivnost” da bi se to objektivno konstatiralo.

 7. Ovo mi lici na tzv. ekspertsku vladu. Svaka cast, ali bez utvrdjene jedinstvene politike djelovali bi kao rogovi u vreci. Nazalost svi nabrojani su u razlicitim stranka.

  • Naravno je suština realistična zajednička čvsta programska platforma sa zadacima i rokovima.Personalni listing je ovdje sekundaran i primarno se misli na promoviranje drugačijeg načina razmišljanja o kadroviranju u izvršnoj vlasti, prije svega formalna prifesionalna kompetentnost.Preduslov formiranja bilo kakve ozbiljne vlade je premijersko mjesto za nositelja liste relativnog izbornog pobjednika, koji bi morao biti u ovom slučaju rszine predsjednika kantonalnog odbora. Sve drugo je kleptopartijska demagogija kao i dosada.

  • “Asime”: A i dalje su bolji od ovih “radno sposobnih” na funkcijama u vladi TK. Nisu ni za poređenja s ovim bilmezima, čast izuzecima 🙁

 8. g. Derviš,
  Molim te malo je uranilovka, Tuzla je i grad akademika, sa UKC-om, Univerzitetom, itd….
  Molim te valjda bi poželjno bilo da ministar zdravstva najmanje bude redovni prof. na našem Medicinskom fakultetu i naravno i i zaposlenik na UKC Tuzla,
  a ministar obrazovanja da je izabran iz reda redovnih profesora, ali “konkuretnih fakulteta” a ne hiperprodukcije.
  A finansija prepustiti samo iskusnom priovredniku.
  Ako ti je bila dobra EKSPERTNA VLADA, šta su uradili sa kantona,
  samo je Umihanić svoje “račune naplatio expresno” i “dobio poziciju eksluzivnog dobaljača hljeba i peciva za UKC Tuzla”, Da da to je tako moj Derviše!!!!

  hVALA

  • Akademska zajednica kod nas, u prometejskom smislu svoje misije, gotovo da i ne postoji. Postojanje formalne kompetencije bez lične i pozitivne intelektualne autentičnosti samo je prazna ljuštura: i sada je zadovoljen samo prvi preduslov kod univerzitetskog stranačkog kadroviranja.

   S obzirom na prirodnu odgovornost spram stanja javnog morala i etičnosti svakog društva, članovi tuzlanske akademske univerzitetske zajednice svojom uobičajenom, i već po pravilu, dugogodišnjom kolaboracijskom šutnjom ponovo dokazuju da su apsolutno najštetočinskiji dio naše razorene zajednice. Njihov konformistički kukavičluk, kurvinska pseudointelektualistička dvoličnost, odvratna i ljigava malograđanština svakako su ono najgore i najmonstruoznije što je porodila ova naša postratna etatistička politička nakaza. Oni su ti pravi grobari duha i “dominantne elite” intelektualnog kupleraja koje bi, ustvari, trebalo da budu otrežnjujući glas očuvanja duštvenog digniteta i čuvari “zdravlja javnog morala” po svaku cijenu, jer u protivnom, ostaćemo potpuno i bez samog horizonta nade. Svojom krivnjom nečinjenja i besprizornom lažnoakademsko-intelektualnom lar-pur-lar onanijom po budžacima svojih memljivih kabineta, postali su najgora sramota našeg osiromašenog društva i lakmus-putokaz finalnog socijalnog rasapa kao direktne posljedice te nakaznosti. Što je ponajgore, te liliputanske moralne nule i ublehe duha nemaju osjećaj odgovornosti: krivi su neki drugi, treći, peti… Oni nisu kod sopstvene kuće etičnosti: opravdano su odsutni.

 9. Europa i bih ako je tako kako kazes po cemu onda pravnik bez pravosudnog ispita jase ovaj narod a imamo i profesora i akademika

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here