San i java: Glupost političke Tuzle

2
810

Opseg ozbiljnosti, morbidnosti i sadomazohizma političke Tuzle, podrazumijevajući, uveliko, njen folklorni tradicionalistički prograđanski gard, što god to bilo, ovih postizbornih mjeseci pretvoreni su u otvoreni proces finalne dekadencije samouništenja. I u to nema sumnje.
Svi oni koji govore o striktno unutarstranačkim, porodično uobičajenim konstruktivnim svađama socijaldemokratskih istomišljenika i da je to „cosa nostra“, tj. naša/njihova stvar, zaboravljaju da je za sve svjetonazorno građanski pozitivno „nakrivo nasađene“, pitanje racionalno-političke opstojnosti najveće tzv. lijeve stranke i njene tuzlanske kičme pitanje svih pitanja za BiH. Ili onog što je ostalo od njenog „ni, ni, ni, etc.“ institucionalnog šlagvorta smislenosti bosanskog društva i njegove punine organskog jedinstva kulturoške i etničke nenasilne komšijske izmiješanosti, uključujući i famoznu Andrićevu „mržnju interbosansku“ i njenu historijsku fenomenologiju.

Aktuelni unutarstranački izbori domaćih socijaldemokrata iznijeli su na površinu svu silinu višegodišnje nataloženih personalnih karijerističkih animoziteta, uključujući i dramatičnu krizu partijskih hijerarhijskih autoriteta izgrađenih, još od ere lagumidžijanstva, isključivo na interesnim insajderskim savezništvima, a bez iole ozbiljnog, stvarnog izbornog legitimiteta. Takođe, pokazao se i vrlo eksplozivnim politički neizbalansirani odnos periferije i Centrale, posebno tuzlanske ciljano provincijalizirane regije, kao dugogodišnje okosnice opstojnosti domaće socijaldemokracije, gdje je potpuno personalni sukob ekstra voluminozne oholosti dvojice najuticajnijih tuzlanskih političara glede kleptopartijske moći, gotovo zaprijetio dekompozicijom ukupne stranačke organizacijske strukture.

Pokazalo se da je, očigledno detaljno i mukotrpno, prethodno programirano opstruiranje formiranje izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu od strane relativnog SDP-ovskog izbornog pobjednika, poslužilo samo kao moćan okidač za unutarpartijske maligne kongresno-izborne obračune u borbi za sarajevsku predsjedničku fotelju. I nije samo kolokvijalno pitanje da li će bonapartistički ezoterično programirani karijerista, lukavački bodul „Lažni car Šćepan Mali“, zasjesti u carsku sarajevsku fotelju, nego se radi o strategijskom shvatanju politike kao isključivo ekstremno korporacijskog profitnog biznisa gdje postizborno prestaje svaka politika i kada je „svaljivanje“ u vlast jedna jedina dezideologizirana ultimativna svrha.

Ne može se poreći da su „sredina i krajevi“ kampanje lukavačke parasocdemokratske kamarile, uključujući šačicu tuzlanskih kompradora, upravo na vulgaliziranoj liniji ogoljenog političkog darvinizma stranačko klijentelističkog zadaha i borbe ideologijom „sada je mojih pet minuta slave“ koliko košta da košta. Takođe, ta cijela prizemna politikoidna demagoška predstava, navodno, iskoraka prema unutarpartijskoj demokraciji i ravnopravnosti obespravljene tuzlanske gubernije, ima suštinski cilj demontiranje BH-bloka kao do sada najozbiljnije prijetnje, u stvari, betoniranju beskrajne troetnonacionalističke vladavine bazirane na antidržavnom suicidalnom vampirskom političkom srpsko-hrvatsko-bošnjačkom tronošcu, plus Bakirov tragikomični probosanski „smokvin list“ tzv. političko-falusni četvrti stub BiH države, kroz željeni konglomerat SDP-DF-NS-SBB.

Svakako da bi to bio kraj i naznaka demokratskog višestranačja kod nas i put prema tihoj disoluciji naše zemlje i pax-bosansko nacionalističkog divljaštva. To su krajnje strateške konsekvence „lukavačkog proljeća“ i nakane dešavanja narodne demokracije „teških boja“, primarno, u Gradu Tuzlaka podno Gradine. Avanti diletanti. (Piše: Derviš ČIČKO)
——————–
Napomena: Stavovi autora nisu obavezno i stavovi portala Tuzla L!VE.

Download PDF

2 Komentari

 1. Poštovani,
  meni kao simpatizeru NS, ovakav rasplet u SDP i tkz BH-bloku sasvim OK.
  NS je i nastala jer SDP loš i nadam se da će u narednom periodu rasti povjerenje glasača u NS kojima je dosta kako nacionalizma tako i lažne građanske multikulti socdemokratije u kojoj neki Mlađan i neka Neda super naplaćuju jer su po zanimanju profesionalni manjinci ( i ne znam šta su po nacionalnosti, ali su se skupo prodali).
  Mislim da su to glasači prepoznali i da će i kratkoročno i dugoročno SDP imati loše izborne rezultate.
  Zato je NS jedina šansa i za TZ i za ostale nivoe.
  LP

 2. Sdp je u tuzli morao formirati vlast ali to sarajlije ne daju i razvaljuju ovu stranku preko majmuna imamovica i gradskog odbora koji pod hitno treba raspustiti

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here