San i java: Demokratura na UKC-u Tuzla

6
984

Nakon definitivnog odlaska sa Pantovčaka iz Maršalove „Vile Zagorje“ na, navodno, drugi svijet svemoćnog prvog predsjednika samostalne Hrvatske, „najnovijeg oca nacije“ i generala svog nesuđenog sustanara, gotovo da se niko nije usuđivao da to javno i saopšti, te je Zagrebom kružio morbidni vic meteorološko-konspirativnog štiha: „Minus jedan na Pantovčaku, plus jedan na Mirogoju.“

Naravno, da to nije eureka-pronalazak vrlih nam susjeda iz „predziđa kršćanstva“ pritisnutih novokomponiranim etničkim totalitarizmom, pošto je slična pedagoška lekcija djelimično naučena i tijekom teške bolesti i smrti, zasigurno, daleko najmarkantnijeg i najznamenitijeg političara zajedničke historije južnoslavenskih naroda, Zagorca Jože iz Kumrovca. A ne treba ni spominjati da su prošli sati prije nego što se usudio bilo ko od glavešina iz Vrhovnog Sovjeta SSSR-a da uopšte i priđe krevetu Kobe Džugašvilija, beskrajno strahujući od njega i mrtvog. Ipak, ta vrsta respekta bila je i sasvim opravdana: samo u trogodišnjem periodu „čistki“ 1936-39.g. uspio je krajnjim naporima da sistemom „gulaga“ i „čekističkim“ egzekucijama krvoločno umori gotovo 2 miliona svojih vjernih štovalaca i bez milosti koju stotinu sopstvenih najbližih saradnika. Doduše, uz olakotnu okolnost i „vječnu zahvalnost“ žrtvama da je sve to bilo u širem društvenom interesu i razvoju komunizma Sovjetskog Saveza kao predvodnika svjetske proleterske revolucije: „Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska.“ Amin Bože. Međutim, srećom po sve nas savremenike domaće epohe „troglavog predsjedništva“ i ubitačnog historijskog prosperiteta politike legitimnih predstavnika naroda, suočeni smo samo sa rudimentarnom farsičnom cenzurom tipa „-1 na Pantovčaku, +1 na Mirogoju“.

Naime, nažalost, bolest lokalnog političkog moćnika porijeklom iz Mjesne zajednice Banovići Selo i njegov sasvim elementarni aktuelni „medicinski status“, šire gledano, potpuno efemernog značaja, u Javnoj medicinskoj ustanovi UKC Tuzla na Gradini se smatra vrhunskom tajnom „državnog značaja“ i konspirativnosti takve razine da je iz misterioznih razloga proglašena apsolutnim tabuom, uz strogu „zakletvu šutnje“. Na tako klovnovski način neformalno fantomski „menadžment“ ove javne ustanove uzurpirao je sva standardna prava pristupa informacijama do razine ratne cenzure, a da bude stvar ekstremno glupava, zloupotrijebio i „promovirao“ nečiju bolesničku nevolju i nesreću u dnevnopolitičko pitanje prve vrste u interesu nepoznatih centara političke moći TK ili šire.

Svakako, a to je postalo i nepisano pravilo, da se ovdje ne radi samo o najgoroj vrsti „doktorske“ primitivne palanačke snishodljivosti i podaničkog snobovskog mentalieta spram prolaznih i potrošnih, a minornih političkih šerifa tranzicijski izraslih na moralnim društvenim postratnim BiH razvalinama. Ovdje se na zastrašujući način javno, otvoreno i bez ikakvih skrupula demonstrira krajnje siledžijsko licemjerje spram principa jednakosti svih u pristupu zdravstvenoj zaštiti, plaćanoj javnim novcem i da to nije zapreka da neki imaju diskrecijsko pravo da budu dramatično „jednakiji“ od ostalih.
Zbog koga ili čega smo ponovo tako javno poniženi?!

Možda je uzrok to što odavno zna Hipokrat i kaže Ženevska zakletva, a zaboravila je hrpica cehovskih besramnih otpadnika sa Gradine: „ U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti.“

Doduše, eksplicitno se ne spominju nigdje Banovići. Za sada. (Piše: Derviš ČIČKO)

6 Komentari

  1. To ti je znak da je kuko jos uvijek jak za razliku od.onog majmuna imamovica koji je uspio izdejstvovati da ga prekriju plahtom dok su ga vukli u salu na operaciju donjeg trapa tako da je samo asja znala koje je go*no ispod

  2. Još jedan idi**ki tekst g. Chichka. Po njemu je UKC izgleda trebao javno objaviti kad je dotični primljen, pod kojom dijagnozom, kakvi su rezultati pretraga, koja mu je operacija rađena, s kakvim ishodom, kakve su prognoze za dalje, koje lijekove da pije i koje su mu preporuke date… Ma hajte molim vas….

    • Hvala na ljubaznoj konstataciji o “još jednom idiotskom tekstu”, pošto je očito da i o sebi imate slično mišljenje čim ste dozvolili da čitate više od jednog napisa navedene provenijencije: bolje imati barem idiota za čitatelja, nego nikoga. Takođe, sadržaj Vašeg pojašnjenja dotičnog idiotluka je na malo nižoj razini tj. radi se o notornoj imbecilnosti elementarnog nerazumijevanja navedene idiotije teksta. Očito, neophodno je novo iščitavanje, koje Vam, doduše, vjerovatno neće biti od neke pomoći s obzirom na očiglednu mizernu složenost naboranosti kore Vašeg velikog mozga. Ali, treba pokušati, pošto bi bila velika šteta izgubiti tako kvalitetnog i vjernog čitatelja, pa makar bio i jedini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here