San i java: Čas anatomije ili za kim zvona zvone

2
331

Naša zemlja formalno jeste nacionalističkim kriminalom temeljito razrušeno i demolirano društvo, političko čudo neviđeno i dejtonsko čedo frankenštajnovskog anfasa koje može voljeti samo majka: preostali Bosanci i Hercegovci, što god to bilo. Najnovija “psina”, u sopstvenom dugogodišnje neprekinutom nizu, zasigurno je i zaustavljanje najtužnije kolone na svijetu, kolone izbjeglica, sve do juče ljudi-nesretnika “našega lika”, iz bogapitaj kojih zemalja i gradova. Neka lokalna drotovsko-policijska bitanga od komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona, a po ko zna čijoj želji, blokirala je put ovih apatrida prema kakvom-takvom privremenom azilu, simbolički antiustavno urinirajući po sopstvenoj državi od koje živi. I to čini isključivo iz jednog, jedinog i tragikomičnog razloga: zato što može.

Da i mi kod kuće u TK poprilično slične abnormalne provenijencije “konja za trku imamo” bjelodano dokazuje višečlani PDA-gang besprizornih otpadnika od svega što je vršenje legitimnog, javnog političkog predstavljanja. Vidjeli smo da je moguće sa klapom srodnih “tornjevskih jarana”, usljed kriminogeno-materijalnih i potpuno privatnih interesa glede Rudnika “Banovići” i hirova seoskog “cara Penge” sa padina Konjuha, preko noći pučistički potpuno preuzeti zakonodavnu i izvršnu vlast u “državi” pod imenom Tuzlanski kanton. Razlog je takođe singletonski usamljen i pseći-analno egzotičan: zato što možete. Pri tome sasvim ležerno dozvolite sebi da se tek naknadno politički legitimirate i, gotovo inkognito zavjerenički po kafanama, sijelima i dernecima, formalno-pravno etablirate bezimenu stranku, ni manje ni više, u klovnovsku PDA-Pokret demokratske akcije. Pri tome ne propustite da kadrovski personalno uspostavite Vladu, inače i do tada skupljenu “sa koca i konopca”, većinski gotovo identičnu smijenjenoj i da je blagoizvolite prekrstiti u “novu Vladu”, da paralelno veleglupavo odbijete njen izvještaj o radu za proteklu godinu i nastavite dalje kao da se ništa nije dogodilo. Naravno, taj čin vam usputno donese u krilo na raspolaganje i krčmljenje, po raznoraznim osnovama, najmanje 800 miliona KM javnog novca. Da stvar bude još parazakonski malignija, mrtvi-hladni nastavite formirati partijsku infrastrukturu organizacijski koristeći prostor javnih institucija kao što su učionice i fiskulturne sale škola i td., direktno zluopotrebljavajući javni novac i sve druge slične resurse u državnom vlasništvu. Doduše, gotovo da je opšti konstruktivni medijski tajac tipa prisustva “mrtvaca u kući”.

U aktuelnom predizbornom političkom zoologiju postoje dosta pragmatični razlozi za ovakvo prilično susretljivo i blagonaklono, opozicijsko, maltene konsenzualno, okretanje glave od ove javne sramote i antidruštvene najcrnje urote protiv “zdravlja javnog morala” vezanih za naših “napuštenih” godišnjih 800 miliončića KM. Svakako da se radi o krajnje ciničnom prihvatanju krkansko-zgubidanskog PDA-projekta ekstremno opasnih namjera kao “taze-otojč formirane nove stranke” i njihovog pretpostavljenog postizbornog koalicijskog kapaciteta u formiranju “najnovije” postoktobarske zakonodavno-izvršne vlasti. Uz izostanak “tehničkog unapređenja” procesa glasanja, tj. sprječavanja organiziranog masovnog izbornog kriminala iliti prevara, sasvim je moguće da će odlučujuću ulogu na razini skupštine TK imati Kukinih privatnih šest do osam politički “idiotiziranih” bezvoljnika. Ako se potonji “vučićevski” izborno popeglani politikantski prihvate kao “novi ili najnoviji” partneri, baš kao i sadašnja, primarno uhljupska, kantonalna vlada kontinuiteta infantilne igre “eberečke-ebertute, eber koga ćete”, tada zaslužujemo i političku sadašnjost, ali i “ljepšu i noviju” budućnost.

Na potezu je, prije svega, građanska Tuzla sa svojom potencijalnom “čeličnom metlom” od preko 60 hiljada dosadašnjih glasačkih apstinenata. Sve drugo je drugo: zvona zvone za nama. (Piše: Derviš ČIČKO)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here