SAD planiraju napasti Damask, Rusija će vojno odgovoriti

0
208

Rusija je saopćila u utorak kako posjeduje informaciju da Sjedinjene Države planiraju bombardovati kvart Damaska s vladinim institucijama pod lažnim opravdanjem, i tvrdi da će vojno odgovoriti ukoliko bude smatrala da su životi ruskih građana ugroženi takvim napadom.

Valerij Gerasimov, načelnik generalštaba ruske vojske, izjavio je da Moskva ima informaciju da pobunjenici u enklavi Istočna Guta planiraju izvesti lažni napad hemijskim oružjem nad civilima, i za njega optužiti sirijsku vojsku.

Kazao je da Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti taj lažni napad kao opravdanje za bombardovanje vladinog kvarta u obližnjem Damasku u kome su smješteni ruski vojni savjetnici, ruska vojna policija i ruski posmatrači primirja.

„U slučaju prijetnje životima našeg vojnog osoblja, ruske oružane snage poduzet će osvetničke mjere protiv projektila i lansera s kojih su ispaljeni“, navodi Gerasimov u saopćenju za javnost.

On nije kazao kada će se navodni napad desiti niti je pružio detalje koji bi podržali njegove tvrdnje.

Rusija je i ranije optuživala pobunjenike u Siriji da se pripremaju da koriste otrovne agense u Istočnoj Guti kako bi kasnije mogli optužiti Damask da koristi hemijsko oružje.

Damask negira zapadne navode da vladine snage koriste hemijsko oružje, prenosi Reuters.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here