Sabor Islamske zajednice prekinuo zajedanje

0
308

Sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH, koja je počela jutros u Sarajevu, prekinuta je nakon što nije postignuta saglasnost za usvajanje dnevnog reda, na kojem je bilo predloženo razmatranje rada rukovodstva Sabora i Ustavne komisije ovog organa IZ.

“Imali smo zahtjev da se pitanje rukovodstva Sabora i Ustavne komisije razmatra na početku sjednice. Taj prijedlog nije dobio podršku prema Poslovnika, ali ni predloženi dnevni red nije dobio podršku. Tako da smo završili sjednicu”, izjavio je potpredsjednik Sabora IZBiH Edin Atlagić po okončanju zajedanja.

Po njegovim riječima naredna sjednica trebala bi biti zakazana za mjesec dana.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme naveli su shodno napisima u nekim medijima da imaju potrebu da članovima IZ i javnosti još jednom skrenu pažnju na to da ne postoje nikakvi sukobi unutar IZ, posebno ne personalni.

“Reisu-l-ulema očekuje od sabornika da pokažu odgovornost prema jedinstvu zajednice u svakoj situaciji kao što su to činili i do sada”, saopćeno je iz Kancelarije reisu-l-uleme.

Također, na današnjoj sjednici predviđeno je bilo razmatranje odluka o muftijstvima, pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u dijaspori, Statuta Mediacentra islamske zajednice, kao i imenovanje člana Rijaseta i direktora Uprave za obrazovanje i nauku.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here