Rusi napravili lijek za liječenje multiple skleroze

0
297

Tim biologa iz Instituta za bioorgansku hemiju (IBH) Ruske akedemije nauka napravio je vakcinu koja će omogućiti liječenje multiple skleroze, teške neurodegenerativne bolesti, navodi se u članku objavljenom u časopisu “Neurotereapeutiks”. “Bez obzira na rasprostranjenost multiple skleroze, ne postoji idealan lijek i većina lijekova izaziva nuspojave.

U Rusiji se većina lijekova kupuje u inostranstvu i samo jedan od najpopularnijih lijekova nas košta više od tri milijarde rubalja (41,6 miliona evra) godišnje. Očigledno je da je za rješavanje socijalnih i ekonomskih problema potrebno da se napravi visokokvalitetan domaći lijek, na čemu trenutno radimo – izjavio je Aleksej Belogurov sa IBH-a.

Nakon pojave multiple skleroze imuni sistem počinje da uništava mijelin, od kojeg se sastoji izolacioni omotač nervnih vlakana. Bez mijelina nervi lošije prenose signale i počinju da “zaostaju”, što dovodi do različitih posljedica, od blaže ukočenosti do paralize ekstremiteta, ili sljepila. Postojeće metode liječenja multiple skleroze uništavaju imuni sistem pacijenta, čineći ga podložnim infekcijama. Belogurov i njegove kolege napravili su novi lijek za multiplu sklerozu, koji nema takve sporedne efekte i koji je prošao kroz dvije faze kliničkih ispitivanja, upotrebom tzv. lipozoma, navodi se u članku.

Oni predstavljaju mikroskopske kuglice tečnosti okružene “nanooklopima” od sintetičkih molekula masti, koji se postepeno raspadaju kada dođu u tijelo. Slične “nanobombe” naučnici koriste u eksperimentima za isporuku antitijela i posebno agresivnih lijekova za ćelije raka. U ovom slučaju lipozomi sadrže fragmente mijelina, od kojih jedan ima terapeutski efekat u ranim stadijumima bolesti, a druga dva sprečavaju razvoj patologije u stadijumu remisije.

Eksperimenti sprovedeni na pacovima pokazali su da se ovi lipozomi efikasno bore sa posljedicama razvoja multiple skleroze, uzrokujući da imuni sistem prekine uništavanje mijelina.

– Naše vakcine testirane su na zdravim volonterima i bolesnicima sa multiplom sklerozom u pet velikih nacionalnih centara na teritoriji Rusije. Otkrili smo da se lijek dobro podnosi i ima vrlo malu vjerovatnoću za razvoj komplikacija – zaključio je Belogurov.

Preostaje da se sačekaju rezultati završne faze kliničkih ispitivanja koja će omogućiti da novi lijek počne da se primjenjuje u kliničkoj praksi za liječenje multiple skleroze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here