Rukomet: Jedinstvo odbilo organizaciju završnice Kupa BiH, domaćin još nije određen!

0
339

Još nije poznat domaćin završnice Kupa BiH za rukometašice, u kojem će nastupiti ekipe Gruda, tuzlanskog Jedinstva, Izviđača iz Ljubuškog i prijedorske Mire.

Rukometni savez BiH je raspisao natječaj na koji se, kako Fena saznaje, prijavilo nekoliko klubova, ali u muškoj konkurenciji, dok u ženskoj do jučer nije niko.

– Rok za prijave je istekao, a komesar takmičenja treba prema Izvršnom odboru Saveza uputiti prijedlog o odigravanju završnice Kupa BiH, tako da će se znati ubrzo – izjavila je za Fenu Lejla Hairlahović, generalna tajnica RS BiH.

Posljednji put završnica Kupa organizovana je u maju 2016. godine u Tuzli, trijumfovale su Grude protiv Jedinstva, dok prošle godine turnira nije bilo upravo zbog administrativnih propusta Saveza, ali i nezainteresiranosti klubova da organiziraju takmičenje.

U tuzlanskom Jedinstvu kažu da im je i ovoga ponuđena organizacija završnog turnira Kupa BiH, ali da su odustali zbog finansijskih poteškoća.

– Domaćin turnira trebalo bi da obezbijedi dvoranu, snosi sve troškove za desetak službenih osoba, te hotelski smještaj za finaliste turnira. Minimalni troškovi za organizaciju iznose oko 7.000 maraka, ali mi jedva sastavljamo kraj s krajem i da okončamo sezonu, tako da smo se zahvalili Savezu na ponudi – rečeno je našem portalu u Jedinstvu.

Prema nezvaničnim informacijama, od organizacije je odustala i Mira iz Prijedora, dok postoje izgledi da se završnica Kupa odigra u Ljubuškom.

– U ovoj varijanti nema šanse da odemo dan prije na polufinale, nego ćemo po svemu sudeći iz Tuzle poći rano ujutro, putovati 7 sati da bismo na utakmicu došli uoči početka turnira. Šta u tom slučaju možemo očekivati? Jedno su želje, a drugo mogućnostu. Ovaj klub je nepravedno zapostavljen od lokalne zajednice i javnim preduzeća iako smo tri godine najuspješniji klub – kaže za Fenu Elmir Grabčanović, trener rukometašica Jedinstva.

Dva posljednja trofeja Kupa BiH, u Grudama 2015. i u Tuzli, 2016. godine, osvojile su rukometašice Gruda koje su i sada prvi favorit za osvajanje pehara RS BiH.

Ljubitelje rukometa, naravno, nimalo ne raduje teška situacija u redovima “labudica”, već tri sezone najuspješnije ekipe Tuzle, čiji predstavnici su na jedvite jade skupili novac i da plate sudije za utakmicu jedinstvo – Grude koja se igra vecečas u Mejdanu.

– Mi ćemo uspiniti sve obaveze prema igračicama unatoč teškoj situaciji, a u Kupu BiH ćemo pokušati ostvariti što više. Međutim, boli saznanje o razlikama u pristupu prema sportu, recimo, jednih malih Gruda i kluba koji dolazi iz Tuzle. Grude u sezonu ne ulaze bez 100.000 maraka na računu i na svaku utakmicu odlaze dan prije. Odnos prema nama je nepošten bez obzira što smo najuspješniji klub u gradu poslije rata – kaže Zvjezdan karadžin, predsjednik Skupštine Jedinstva.

Grabčanović pominje da je u klubu četiri godine, ali da situacija nikada nije bila teža. Razmišlja da odstupi s mjesta trenera, o povlačenju razmišljaju i preostali članovi koji brinu o ekipi, tim više što UO Jedinstva ne funkcioniše već mjesecima.

Navode kako je sramotno da bolji tretman imaju svi klubovi u Tuzli koji se bore za opstanak, u nogometu, košarci, i drugi, nego Jedinstvo koje je sami vrh bh. ženskog rukometa i jedina ekipa koja je unazad desetak godina izašla na međunarodnu scenu.

Teško da će se ovim povodom, a posebno zbog teškog stanja sporta u Tuzli, oglasiti sportski savezi Grada i Kantona koji su, izgleda, dovoljni sami sebi.

Hoće li iduće sezone Jedinstvo uopšte nastupati u Premijer ligi BiH, veliko je pitanje. (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here