Rudarima Kreke isplaćene plate, privremeno stavili van snage odluku o štrajku

1
313

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli i Štrajkački odbor na današnjoj sjednici su privremeno stavili van snage odluku o održavanju štrajka.
Naime, poslodavac je danas u toku održavanja štrajka postupio u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH, odnosno izvršio uplatu plaće i ostalih naknada na plaću za sve uposlene u Rudniku uglja Kreka u Tuzli.

Sindikalna organizacija Rudnika uglja Kreka u Tuzli u saopćenju za javnost navodi da će do 15. aprila ove godine pratiti realizaciju ostalih zahtjeva koji su dostavljeni Vladi Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te putem medija predstavljeni bh. javnosti.

“Ukoliko ne dođe do realizacije zahtjeva, Sindikalna organizacija Rudnika uglja Kreka u Tuzli će 16. aprila ove godine opet aktivirati odluku o organizovanju štrajka u svim radilištima koja djeluju u sastavu Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka u Tuzli”, navodi se u saopćenju. (Fena, Foto: TL)

Download PDF

1 komentar

  1. Traju višemjesečne političke igre šireg “spektra” oko Rudnika “Kreka” i pokušaji da se poslovno uruši ovaj rudnik provociranjem štrajkova koji bi poslužili za njegovo definitivno bacanje na koljena i guranje u bezizlazni stečaj. Na taj način zamagljuje se očigledna neophodnost organizacijskog konsolidiranja ovog preduzeća čime bi se iskazao njegov utemeljeni ključni proizvodni kapacitet kao preduslov gradnje TE “Tuzla VII”. Sasvim je jasno da destabiliziranje Rudnika “Kreka” kroz ciljano odgađanje njegovog, u konačnici, besumnje, uspješnog restrukturiranja, nizom “puzajućih štrajkova” liči, svjesno ili nesvjesno, na opak, destruirajući plan puta bez povratka. Svi koji na bilo koji način, a posebno Sindikat, učestvuju u ovim dešavanjima trebalo bi da stalno imaju na umu da bez gradnje sedme faze Termoelektrane nema ni rudnika, ali ga neće biti i ukoliko ne bude snage, upravo rudara, da ga uz bolne rezove efektivno urede do podnošljive poslovne efikasnosti. Svaka prijetnja štrajkom ili njegovo održavanje je ozbiljan korak i postupna priprema za relativiziranje dramatičnosti takvog stanja i tiha destrukcija ozbiljnosti projekta TE “Tuzla VII”. Svi koji formalno ili neformalno, upravljački ili politički, preferiraju gradnju tehno-ekonomski samoubilačkog projekta banovićke termolelektrane, ne bi trebalo da budu u poziciji da utiču na presudna događanja u našoj “Kreki”. A jesu.

    Trebalo bi shvatiti da su plate rudara ono bez čega ti ljudi stvarno
    ne mogu da ishrane svoje porodice, ali pristajanje samo na taj uslov, znači početak kraja ekonomskim propadanjem i umiranjem na rate. Na kraju, gomilanje enormnih fiskalnih dubioza proizvešće percepciju javnosti o bezizlaznosti situacije i logici gašenja “Kreke”, gluho bilo.
    Nema više vremena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here