Ručnici za tijelo pogodno tlo za bakterije i gljivice

0
268

Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, a na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret te brojni drugi mikrobi iz kupaonice, prenose mediji.

Iako većina mikroba neće naštetiti jer su s našeg tijela, činjenica je da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebice na vlažnoj podlozi.

– Kako često treba mijenjati ručnike, ovisi o tome za što ih koristite – ističe patolog i mikrobiolog Philip Tierno s New York University School of Medicine.

Ako se primjerice radi o ručnicima za tijelo, dodaje Tierno, koji se uspijevaju u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput.

Napominje kako male ručnike koji se koriste za brisanje ruku, treba prati češće.

Tierno objašnjava da su ručnici idealno mjesto za razmnožavanje mikroba jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor.

Kada posušimo vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Jendako često treba mijenjati i ručnike za lice kao ručnike za tijelo, a to znači triput prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju ručnika ukoliko netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu.

Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode.

Također, Tierno podsjeća kako se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika – za ruke, tijelo i lice, te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here