Rijetka pojava zalaska sunca: Njujorčani oduševljeni Manhattanhengeom

0
197

Veliki broj Njujorčana okupio se u centru Manhattana kako bi uživali u spektakularnim prizorima Manhattanhengea, rijetke pojave u kojoj zalazeće sunce zalazi tačno u liniji sa glavnim ulicama Manhattana, javlja Anadolu Agency (AA).

Manhattanhenge se dešava četiri puta godišnje ali svaki put iznova oduševi Njujorčane i turiste koji uživaju u romantičnom zalasku sunca koje se spušta niz ulice koje su precizno pozicionirane u smjeru istok – zapad.

Ovaj nestvarni prizor usred gradske gužve i vreve zasigurno ostavlja bez daha i na trenutak daje osjećaj mirnoće, stoga su se i Njujorčani opustili i snimili nezaboravne fotografije ulica okupanih zlatnom svjetlošću zalazećeg sunca.

Termin Manhattanhenge popularizirao je Neil deGrasse Tason, Njujorčanin i astrofizičar Američkog muzeja nacionalne historije.

S obzirom da se te pojave događaju u jednakim vremenskim razdobljima oko ljetnog solisticija, Tyson je u nazivu dao usporedbu sa engleskim Stonehengeom, koji je također bio pozicioniran da je za vrijeme ljetnog solisticija sunce izlazilo i zalazilo kroz središte tih prahistorijskih konstrukcija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here