Revijalna utakmica: Razija Mujanović ponovo plijenila u Mejdanu (Foto)

0
1366

“Trebate vjerovati u sebe i na kraju će se trud isplatiti”, poručila je proslavljena košarkašica Razija Mujanović mladim igračicama Jedinstva i sarajevskog Željezničara, koje su danas u Mejdanu odigrale revijalni susret njoj u čast, a u povodu nedavnog prijema najuspješnije sportašice BiH svih vremena u Kuću slavnih FIBA-e.

Mimo očekivanja svečanosti u dvorani Mejdan, u kojoj je Razija načinila prve košarkaške korake, okupilo se tek nekoliko stotina ljubitelja sporta, poštovalaca slavne košarkašice i prijatelja, a od suigračica iz ekipe Jedinstva Aide, koja je 1989. godine postala prvak Evrope, bile su jedino Mara Lakić – Brčaninović, aktuelna direktorica tuzlanskog kluba, i Stojanka Došić Zoljić, koja je s mužem Milanom došla iz Subotice.

Uoči utakmice, koja je završena 80:75 u korist Jedinstva, a čiji rezultat je, logično, bio u drugom planu, predstavnici brojnih sportskih društava iz BiH, te i Košarkaškog saveza Srbije, uručili su poklone Raziji Mujanović.

– Drago mi je da sam ponovo sa tuzlanskom publikom, s ljudima koji su me bodrili tokom cijele moje karijere. Najviše sam voljela igrati u Mejdanu, jer je dvorana skoro uvijek bila puna. To mi je davalo dodatnu snagu i uvijek sam davala maksimum od sebe – kazala je Mujanović.

U publici večeras nije bilo njenog mentora Mihajla Mikija Vukovića, trenera koji je najzaslužniji što je Mujanovićeva dosegla vrh svjetske košarke. Zbog bolesti je otputovao na liječenje u Valenciju gdje je svojevremeno veliki uspjeh ostvario i sa ženskim klubom Dorna Godella, za koji je igrala Mujanovičeva, ali i sa muškim, Valencia Basket. Jedna od dvorana u Valenciji nazvana je po Vukoviću.

Mujanović je u blistavoj karijeri četiri puta bila klupska prvakinja Evrope sa tri različita kluba iz BiH, Italije i Španije. Tri puta birana je za najbolju igračicu Evrope. Osvajala je s reprezentacijom Jugoslavije srebrne medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima, te olimpijskim igrama u Seulu, dok je u dresu BiH osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine.

Košarku je prestala igrati 2007. godine u dubrovačkoj Raguzi. (FENA)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here