Retrovizor: Tuzla kao Pjongjang

4
1206

retrovizor2Sjevernokorejske vlasti su ovog ljeta objavile da je njihova nogometna reprezentacija u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Brazil sa 7:1! Vijest je ilustrirana montiranim tv-snimcima, a insceniran je i doček reprezentacije na aerodromu u Pjongjangu. Nisam siguran da beglerbeg Tuzle, Jasmin Imamović Merkator, tim ovodom, nije uputio čestitku sjevernokorejskom diktatoru drugu Kim Jong-unu s kojim dijeli iste političke i druge vrijednosti. Naravno, u duhu komunističkog internacionalizma.

Izolacija Tuzle u be-ha i medijskom prostoru susjednih zemalja, započela je izborom Jasmina Imamovića Merkatora za načelnika Općine, što je najveća zasluga i najveći politički grijeh harizmatičnog Selima Bešlagića, a što on i sam priznaje. Svoju nesposobnost, narcisoidnost i lopovluke novi je načelnik, uz milione maraka potpore lokalnim, regionalnim i federalnim medijima, pretvara u vrline svog mandata. U toj retuširanoj, sjevernokorejskoj idili Tuzla je sve više ličila Pjongjangu pri čemu se ne smije odreći i velika podrška klijentelističkih vijećnika «velikom vođi».

Načelnik se hvali da je Tuzla postala “evropski turistički hit” jer ima slana jezera, a popunjenost hotelskih kapaciteta 15 posto! Načelnik se hvali objektom “kreativne industrije” u kojem se prodaje i kupuje kreativno lomljeno zlato i srebro, šiša i frizira, prodaju gurabije, begova čorba, leblebije…! Načelnik se hvali “najstarijim sojeničkim naseljem u Evropi”, izgrađenim prije desetak godina, što ilustrira stanje duha u tom gradu! Načelnik se hvali ličnom nagradom «Meša Selimović», pa i knjigu eseja, članaka i kolumni proglasi romanom! Načelnik se hvali da je i Ivan Lovrenović nagrađen za roman koji jeste roman koliko je Sjeverna Koreja pobijedila Brazil! Načelnik se hvali multi-kulti životom grada u kojem Hrvat nikad nije bio načelnik! Načelnik se hvali kako u opštinskim poduzećima ima 2.700 zaposlenih i da će ih biti još više! Načelnik se hvali kako s građanima svakodnevno komunicira, a jedini je načelnik u istoriji Tuzle koji svoje građane uopšte ne prima!

jasmin-imamovic-poslovodjaOno o čemu načelnik ćuti, među dopisnicima sarajevskih privatnih i državnih medija vlada omerta, «zakon šutnje». Tako sarajevski mediji nisu objavili da je u Tuzli izborni pobjednik SBB, iza kojeg slijedi DF, na trećem mjestu je SDA, a na četvrtom SDP. Dakle, sarajevski su mediji ovlašteni da prešute kako su komunisti, nakon što su 1945. godine na izborima pobijedili, 2014. godine po prvi puta izgubili! Oni su bili ovlašteni da prešute tu historijsku činjenicu. Čak, kao naprimjer u šou-programu Senada Hadžifejzovića, načelnik Merkator govori, zamislite, o demokratiji, slavodobitno dijeli lekcije i brani Tuzlu! Kako je brani?

“Veliki vođa” je za voje vladavine uspio formirati općinski kriminalni holding s najvećim učinkom u istoriji grada. Naravno, kao i svaka mafijaška organizacija, i taj holding je okosnicu svog poslovanja zasnovao nezakonitim prometom građevinskog zemljišta. Dakle, počeo je od blata!

Prvo je slovenačkom “Merkatoru” , po dogovoru, a ne javnim konkursom kako je u interesu grada trebalo, 11,5 dunuma najatraktivnijeg građevinskog zemljišta u gradu prodato za svega 600 hiljada maraka! Sljedeći plac uz tu pljačku, radnicima “Tehnograd company”, veličine 1,5 dunuma prodat je za 5,8 miliona maraka! Onda je slijedio kriminal sa “tehnološkim parkom” , “Žutom kućom” i “kreativnom industrijom”, građevinskim konzorcijem, otimačinom zemljišta Hotela “Tuzla” i to uz asistenciju policije…

imamovic_obama_medvedevSve to u toku tužilačko-sudskog procesa vezanog za proces reeksprorprijacije 32 hektara građevinskog zemljišta koje je nezakonitim radnjama prodato kriminalnom slovenačkom “Foršu” iz sastava potonulog holdinga “Zvon dva”. Samo u ovom zadnjem, kriminalni holding opštine na čelu sa načelnikom, oštetio je grad Tuzlu za najmanje 50 miliona maraka! Procesuiranje rečenog kriminala, svrstanog u više predmeta, Tužilaštvo TK, iz nepoznatih razloga, izuzmemo li utjecaj državnog tužioca Gorana Salihovića, vodi brzinom puža! Dokle?!

O dijelu kriminalne inventure načelnika i bratije sarajevski mediji junački ćute. Izgleda, isplati se! Zato u Tuzli, za neobaviještene, teče med i mlijeko. Kao u Pjongjangu, i ranije u Bukureštu. Tako je u tom gradu lijepo da svako malo neko izađe na prozor, umjesto – na vrata! (Piše: Ekrem AVDIĆ, Tuzlalive.ba – Stanje nacije, 5. novembra 2014. godine)

4 Komentari

  1. Ukoliko se Jasmin Imamović zvani Merkator, Faraon a neko ga zove još i Bašar el Asad ipak dočepa kandidature po peti puta za mjesto gradonačelnika Tuzle, SDP će ( a možda i DF ukoliko ga zajednički kandiduju) doživjet totalni fijasko na narednim lokalnim izborima. To će biti apostile na konačnu presudu lijevičarima u Tuzli i potvrda da se ideja socijaldemokratije zbog ovog diktatora u potpunosti ugasi.

  2. Jasmin The writer, quasi-pisac i nadri načelnik TZ, ublehaš i lažni SDP-ovac, koji u svojoj dugogodišnjoj uzurpaciji vlasti, između ostalih krimena, NIKAD nije pohodio godišnjice AR BiH i 2. K AR BiH jeste primjer kako aparatčik postane capo. Jedna od prvih poteza koje je učinio po useljenju u bivšu zgradu 2. K AR BiH je bilo UKLANJANJE topa pred bivšim Domom AR BiH, da ne bi nervirao manjine?! Kad je gorjela opština, pobjegao je pod skute Zlatka Crvenog Bana… Treba li još šta dodati?

    • Morate razumjeti The writera…Paranoja je posljedica teške bolesti, samo je problem što je liječi preko naših leđa…Ako ne prođe na izborima, a guraju ga uhljupi tipa Slađe, vojvode Vujevića, Aid and company, Fare Jaha, Nade Mlađane i slični (“ako odem ja, odoste svi vi”!), zapalit će dio zgrade sa dokumentacijom o ulaganjima u jezera, kao što je sklonio dosije Vesne Lukić u čijem stanu se baškari već više od 20 godina

  3. Ne znam zašto se Kantonalno tužilaštvo zatvorilo i ne oglašava, kao da se ne radi o javnoj službi, koja mora da reaguje na pitanja gradjana. Kada je u Sarajevu bio onaj nesretan slučaj sa navodno maltretiranim dječakom u školi Tužilaštvo je hitno reagovalo radi interesovanja javnosti i uznemirenja gradjana, istražilo i dalo saopštenje. Možda je Jasmin svoju stručnost u zemljišnim knjigama iskazo u prometovanju gradskim gradjevinskim zemljištem itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here