Reprezentacija BiH u ligi B novoformirane UEFA Lige nacija

0
335

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u novoformiranom UEFA takmičenju – Ligi nacija igrat će u ligi B. U ovoj ligi nastupit će još 11 selekcija – Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Liga nacija počinje u jesen naredne godine, a žrijebom će biti određene četiri grupe po tri reprezentacije. Pobjednici grupa plasirat će se u Ligu A, a četiri najlošije reprezentacije će ispasti u ligu C.

U ligi A nastupit će najboljih 12 selekcija Evrope, a u posljednji trenutak selekcija Holandije “uskočila” je umjesto Velsa. Najbolja ekipa će na kraju osvojiti titulu pobjednika Lige nacija, dok će četiri najslabije ekipe ispasti u B ligu.

UEFA Liga nacija igrat će se od septembra do novembra 2018. godine, a izvlačenje grupa biće održano 24. januara u Lozani.

Lige nacija:
– liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.
– liga B: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka, Turska.
– liga C: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija.
– liga D: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Gibraltar, San Marino, Andora.

Ukupni plasman u Ligi nacija bit će odlučujući u određivanju jakosnih grupa prilikom žrijebanja grupa za Euro 2020., a ujedno će učesnicima pružiti još jednu priliku za plasman na EP kroz playoff. Naime, po četiri najbolja tima iz svih liga koja ne uspiju da se kroz kvalifikacije plasiraju na evropsko prvenstvo, imat će priliku da to urade kroz playoff.

Plasman na Euro osigurat će po dvije ekipe iz deset kvalifikacijskih grupa, a 16 timova iz Lige nacija u playoffu će se boriti za dodatna četiri mjesta na EP-u.

Termini odigravanja utakmica u Ligi nacija:
Prvo kolo: 6.-8. septembra 2018.
Drugo kolo: 9.-11. septembra 2018.
Treće kolo: 11.-13. oktobra 2018.
Četvrto kolo: 14.-16. oktobra 2018.
Peto kolo: 15.-17. novembra2018.
Šesto kolo: 18.-20. novembra 2018.
Žrijeb finala: decembar 2018.
Finale: 5.-9 juna 2019.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here