Replika Mirjane Lepić: Vjerujete li meni (njima) ili svojim očima?

3
937
Piše: Mirjana Marinković – Lepić

Novopečena parlamentarka,  Tuzlanka Mirjana Marinković – Lepić, inače, članica Naše stranke, od danas je dostupna građanima BiH na blogu koji nosi naziv “Replika Mirjane Lepić”.

Danas objavljujemo njen tekst pod nazivom “Vjerujete li meni (njima) ili svojim očima?”

Bh. javnost je posljednjih nedjelja uzburkana političkim aktivnostima stranaka i koalicija. Svega tu ima – zastava, sabora, promjene imena, starih i novih koalicija… Raspon je zaista veliki i teško je snaći se u moru saopštenja, deklaracija, huškačkih izjava, postavljanja uslova i ucjena. Svi dokazuju da su u pravu i zašto ne valjaju oni drugi. Lako se mogu zbuniti čak i oni kojima su političke analize posao, a kako neće građani?!

Kome vjerovati i kako izvući prave zaključke?
SEBI I SVOJIM OČIMA, dragi moji Bosanci i Hercegovci!
Treba li, i koliko još dugo, da slušamo priču o otcjepljenju, o tome kako živimo u kvazidržavi? Treba li da nasjednemo na teoriju nelegitimnosti ovog ili onog, samo zato što ni/je član ove ili one stranke? Hoćemo li dopuštati da se slave ratni zločinci i negiraju odluke međunarodnih pravosudnih institucija? Hoćemo li slušati bajke o stotinama hiljada novih radnih mjesta i privrednom rastu? Hoćemo li i dalje dopuštati da nas zavađaju, prebrojavaju, vraćaju u prošlost, dok mi SVOJIM OČIMA vidimo da nam to rade oni koji su za sebe, svoje porodice i uzak krug svojih istomišljenika prigrabili bogatstvo koje poštenim radom ne bi mogli steći ni za nekoliko života? Hoćemo li vjerovati onima čija imanja vrijede milione maraka, čiji jedva punoljetni sinovi postaju uspješni biznismeni puneći džepove javnim novcem, onima koji i tokove rijeka skreću zarad udobnosti i lokacije vlastitog, basnoslovno vrijednog doma, onima u čijim rukama su završavale vreće zlata skupljene za ratom napaćeni narod, onima koji, umjesto nas, jedu zlatnim kašikama, onima čiji se prsti, kao pipci, nađu u svakoj vrsti kriminala, korupcije? Hoćemo li stvarati vlastito mišljenje na osnovu onoga što nam se servira u njihovim medijima, izvučeno iz konteksta, neobjektivno i neprofesionalno. Hoćemo li?

Kad ćemo konačno shvatiti da se radi o zabavi za narod, o laži i paralaži, kako bismo se zabavili svim drugim, samo ne onim bitnim – našom svakodnevnicom i njihovom odgovornošću, jer se nalazimo tu gdje jesmo? Dovoljno je krenuti od svoje porodice, rodbine, prijatelja. Širom otvorimo i oči i um, posmatrajmo i izvodimo zaključke, vjerujmo samo sebi i svojim očima. Vidjet ćemo surovu stvarnost i dijametralno neslaganje između onog što vidimo i onog što pričaju i u šta nas ubjeđuju oni kojima je interes da se, zbunjujući nas, zadrži postojeće stanje. A oni to rade sistematski i zajedno. Vidjet ćemo da, dvadeset tri godine od završetka rata, tapkamo u mjestu. Vidjet ćemo da nam nije bolje, da nema blagostanja i zlatnih kašika, da su korupcija i kriminal postali normalna pojava, da su urušene sve prave ljudske vrijednosti i da nema niti jedne oblasti života i rada za koju možemo reći da funkcioniše normalno, vidjet ćemo hiljade ljudi svih životnih dobi kako napuštaju ovu zemlju, u potrazi za normalnim životom.

Kada budemo vjerovali SAMO SEBI I SVOJIM OČIMA, nametnut će se neizbježan zaključak da su se vladajuće elite uplašile za svoj status bogatih i nedodirljivih, pa stoga treba ponovo homogenizovati nacionalne korpuse, po sistemu „neka nas tlači naš“, uz istovemenu diskreditaciju nekolicine onih koji razmišljaju drugačije, koji nude drugačiji koncept ove zemlje i slamku za koju se možemo uhvatiti, kako bismo isplivali iz blata u kojem se nalazimo.

Zato, ne dozvolimo da nam zamagljuju vid, VJERUJMO SAMO SEBI I SVOJIM OČIMA!!! (Piše: Mirjana Marinković – Lepić)

Download PDF

3 Komentari

  1. Draga gđa. Mirjana,
    Svaka vam je na mjestu.
    Jedini problem u svemu je izgleda “dugi put od glave do *uzice”.
    Valja nama preko vode….

  2. Miro bila si i ostala dobar covjek, moram reci da ti se divim kako si se nosila sa svim gadostima koje ti je Imamovic sa svojim ortacima priredjivao, pricali smo o tome. Na svemu ti cestitam

  3. Sve poruke u tekstu potpisujem. Korektno. Moja sumnja je Vaš status u Parlamentu. Volio bih da u skladu sa ovim tekstom predložite status parlamentaraca koji će biti u skladu sa životom običnog građanina. Možda previše tražim, ali mislim da je to u korelaciji sa tekstom, koji sam pročitao. Mislim da sve “sile nečastive”, koje tlače građane BiH imaju korijen u pomenutom “voćnjaku” (parlamentu), gdje se svi izabrani odvajaju od birača. naravno, neki manje, neki previše manipulativno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here