Rektorat Univerziteta u Tuzli: Najoštrija osuda incidenta na RGiGF-u

0
362

Rektorat Univerziteta u Tuzli najoštrije je osudio incident koji se dogodio na jučerašnjem sastanku u Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koji je, kako su istakli, samo posljedica i kulminacija višemjesečnih pritisaka vladajućih struktura Tuzlanskog kantona na rektora Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Samira Nurića.

– Spram odgovornih za ovaj incident bit će preduzete mjere u skladu s aktima Univerziteta u Tuzli – poručili su iz Rektorata ovog univerziteta.

Od drugih institucija, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, očekuju da će, u skladu sa svojim nadležnostima, provesti odgovarajuće radnje i poduzeti sve u cilju zakonskog sankcioniranja onih iz vladajućih stuktura koji su svojim djelovanjem doveli do ugrožavanja autonomije i ovakvih pojava na Univerzitetu u Tuzli.

– Učinit ćemo sve da se ovaj incident ne odrazi na redovne funkcije Univerziteta, a posebno je važna uloga organa Univerziteta u Tuzli s ciljem očuvanja sigurnosti studenata i zaposlenika te neometanog odvijanja naučno-nastavnog procesa – istaknuto je iz Rektorata univerziteta u Tuzli.

Također su poručili da, bez obzira na motive, kao i to od koga dolaze, svi pokušaji ugrožavanja nesmetanog funkcioniranja, a posebno autonomije Univerziteta, neće biti tolerirani.

– Očekujemo od svih organa Univerziteta i akademske zajednice u cjelini da stanu u odbranu digniteta i akademskih principa i sloboda – saopćeno je iz Rektorata Univerziteta u Tuzli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here