Reagovanje UO Jedinstva Piemonte: Ispadanje iz lige manji je problem od gašenja kluba!

0
307

Nakon ispadanja iz Lige 11 košarkašica Jedinstva Piemontea, uprava kluba nije se očitovala u javnosti, ali je na insistiranje našeg i još nekih medija iznijela svoj stav o iznimno lošoj sezoni.

Saopćenje za javnost koje nam je dostavljeno, objavljujemo u cijelosti bez ikakvih intervencija:

“Nakon situacije u kojj je ŽKK Jedinstvo Piemonte ispalo iz Premijer lige Uprava je dana 10.04.2018. održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala trenutnu situaciju referiranu kroz Izvještaje Direktora kluba i sportskog trenera seniorske ekipe.

Nakon otvorene diskusije jasno su iskristalisane činjenice i fakti koji su uzrokovali ispadanje Kluba iz Premijer lige, te elementi koji su znatno narušili igračku bazu u segmentu Seniorske i juniorske ekipe.

To su prije svega značajna osipanja igračkog kadra, kao ona planirana (Melisa Brčaninović) tako i ona neplanirana (Anela H., Glotićka, Jasmina A.) koje su u periodu prije toga ćinile okosnicu prve postave.

Uprava je iskazala nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, ali je ukazala na potrebu istrajavanja svih aktera u Klubu na očuvanju i afirmaciji mlađih igračkih selekcija gdje su u proteklom periodu ostvareni fantastični rezultati (misleći prije svega na podizanje ovih pogona u proteklih 6 godina te osvajanje skoro svih značajnijih naslova sa ovim selekcijama – kako domaćih tako i regionalnih).

Također, uprava insistira i traži da se i u narednom periodu okosnica Kluba bazira na domaćim igračicama a da se razmotre i moguća pojačanja za narednu sezonu, a sve u skladu sa raspoloživim Budžetom Kluba (koji je prilično skroman obzirom na rezultate Kluba u prošlosti, cjelokupnu istoriju i značaj Kluba za Grad Tuzla i šire, i koji je npr. u 2016 i 2017. godini iznosio cca. 55.000 KM).

Samo radi napomene, osvajanje Kupa BiH 2010. godine rezultiralo je dugovanjima kluba od preko 100.000 KM, koja su se odnosila na dugovanja i tužbe igračica i uposlenika Kluba, što znači da je pristup u kojem se postizanju rezultata podredilo sve, pa čak i finasijska stabilnost kluba bio, u najmanju ruku, neracionalan. Plate i ugovori sa igračicama dominantno iz inostranstva su bile nerealne i nisu bile usklađene sa raspoloživim i planiranim sredstvima. Iz već pomenuto skromnih budžeta bilo je potrebno planirati i obezbjediti normalan rad Kluba a isto tako i servisiranje svih dugova koje Klub nio želio ignorirati i poricati.

Sadašnja uprava je tada bila suočena sa izuzetno teškom situacijom u kojoj se Klub ćak mogao i „ugasiti“. Umjesto toga, odlučeno je da se krene sa racionalnim pristupom po kojem se pristupilo saniranju svih dugovanja Kluba značajnom smanjenju plata i stipendija igračicama a sve u skladu sa finansijskim mogućnostima Kluba. Rad u proteklom periodu mogao bi se opisati po onoj narodnoj poslovici „Pokrij se koliko je jorgan dug“!

Ekipa Jedinstva 2015. godine

Pored toga, Klub je fokus stavio isključivo na domaće igračice, kvalitetnom trenažnom procesu i afirmaciji ženskle košarke u svim segmentima. U periodu od 2011. do 2017. godine u potpunosti su podignute sve mlađe selekcije tako da Klub sada broji sa preko 60 igračica u svim selekcijama (počev od škole košarke pa sve do seniorske ekipe).

Ovakav priostup omnogućio je izmirenje svih dugovanja prema bivšim igračicama i uposlenicima, kao i dugovanja prema Državi BiH. Ovo u Upravi Kluba i smatraju najvećim uspjehom te su svjesni da je situacija u kojoj je Klub doveden do ispadanja iz Premijer lige manji problem od samog gašenja Kluba.

Mjere, koje će Uprava i vodstvo Kluba preuzeti u narednom periodu i dalje će se ogledati u nastojanju da se očuva opstojnost Kluba i sporta u cjelini, uvažavajući realnost da se sport u cjelini nalazi u veoma teškim vremenima, bez Zakona o sportu, bez jasno definisanih pravila i sistematskog finansiranja sporta u cjelini. U tom kontekstu smatramo da je očuvanje Kluba, razvoj i afirmacija sporta, igračica i svega ono što sport ćini sportom mnogo važnije od rezultata ostvarenog u jednoj sezoni.

Uprava i vodstvo Kluba će u narednom periodu biti u stalnom zasjedanju dok se u cjelosti ne sagledaju i svi ostali aspekti koji mogu dati odgovore na prevazilaženje trenutne situacije, a uvažavajući sve ovo prethodno rečeno”.

Uprava ŽKK Jedinstvo-Piemonte

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here