Reagovanje: Amela Hadžić nije suspendovana zbog neodazivanja u reprezentaciju

0
1097

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine reagovao je na naš jučerašnji članak vezan za navodnu suspenziju odbojkašice Slobode, Amele Hadžić demantijem koji prenosimo  cuielosti:

Na portalu TuzlaLive objavljen je članak sa naslovom „Kažnjena je zbog neodazivanja u reprezentaciju o čemu je saznala putem Facebooka!“

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine nije suspendovao odbojkašicu Amelu Hadžić zbog neodziva za žensku seniorsku odbojkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nikada nije donešena takva odluka niti u jednom slučaju.

U slučaju nodazivanja odbojkaša/odbojkašica na pozive selektora i/ili nedostavljanja adekvatnih dokaza o opravdanosti odsustva iz reprezentacije, Odbojkaški savez BiH postupa u skladu sa normativima i aktima, a u ovom slučaju u skladu sa Pravilnikom o odbojkaškim reprezentacijama BiH.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine dana 07.04.2016. godine, putem emaila, uputio je dopis broj: 01/2-195/16 Odbojkaškom klubu „Sloboda“ iz Tuzle obavještavajući da se slijedeće odbojkašice iz tog kluba nalaze na širem spisku ženske seniorske odbojkaške reprezentacije BiH:
– Lejla Ramić,
– Amra Džabmić,
– Amela Hadžić,
– Semla Omerović, i
– Tamara Češić.

Navedeni dopis upućen je Odbojkaškom klubu „Sloboda“ iz Tuzle na njihovu email adresu, a ne odbojkašicama na njihove lične email adrese. Sve navedene odbojkašice, izuzev Amele Hadžić, pozitivno su se izjasnile po pitanju njihovog učešća u reprezentaciji i dostavile tražene podatke, iz čega se može zaključiti da su dobile upućeni im poziv. Zbog čega odbojkašica Amela Hadžić nije upoznata sa dopisom dostavljenom Odbojkaškom klubu „Sloboda“ i naslovljenom na nju i njene klubske kolegice (kao i na predsjednika i sekretara kluba) Odbojkaškom savezu BiH nije poznato.

Klubovi koji žele da licenciraju odbojkaše/odbojkašice koji se nisu odazvali pozivu za nastup za reprezentaciju i/ili koji nisu dostavili valjanu dokumentaciju za pravdanje odsustva obavezni su u skladu sa Pravilnikom o licenciranju članova ekipe Premijer lige BiH upaltiti taksu za licencu u iznosu od 200 KM. Dakle radi se o uplati takse za licenciranje, a ne o bilo kakvoj suspenziji. Ova odredba iz Pravilnika na snazi je treću godinu u Odbojkaškom savezu BiH i u skladu sa tim se postupa jednako prema svim odbojkašima/odbojkašicama bez obzira da li svoju igračku karijeru nastavljaju u Bosni i Hercegovini ili u inostranstvu.

Također, odbojkaši/odbojkašice koji uzimaju učešće u akcijama odbojkaških reprezentacija BiH (u svim uzrasnim kategorijama) i koji/koje redovno prihvate pozive selektora imaju povlastice u slučaju izdavanja međunarodnog transfer certifikata i nastavka karijere u inostrasntvu u vidu značajnog umanjivanja cijene istog. Na ovaj način se stimuliše angažovanje u odbojkaškim reprezentacijama.

Za sve činjenice navedene u prethodnom tekstu postoje valjani dokazi u kancelariji Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, na internet stranici Odbojkaškog saveza BiH (normativna akta), a dio je i u Odbojkaškom klubu „Sloboda“ (poziv zžu reprezentaciju), navodi se u reagovanju OS BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here