Razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom

0
136

Oko 66 osoba uhićeno je pošto je razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Europe, objavila je europska policija Europol.

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

100 posto konjsko meso

Nizozemski trgovac mesom, za kojega se vjeruje da je šef te kriminalne mreže, uhićen je u Belgiji, navodi Europol. Ostalih 65 osoba, koje su sve uhićene u Španjolskoj, optuženo je za prijevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je prvo izbio u siječnju 2013., kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.

U britanskom tisku ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španjolske vlasti za zaštitu okoliša pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do nizozemskoga trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicenteu, navodi Europol.

Istragu je vodila španjolska policija koja je surađivala s istražiteljima u osam zemalja.(hina,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here