Radončićev advokat udaljen iz sudnice i kažnjen sa 3.000 KM

0
206

Zbog nepoštivanja rada suda Dragan Barbarić, jedan od advokata Fahrudina Radončića kojem se sudi za ometanje pravosuđa, udaljen je iz sudnice i bit će kažnjen sa 3.000 KM.

Ova sankcija izrečena mu je nakon opomena na jednom od ranijih ročišta, a zbog ometanja reda u sudnici, obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, prenosi BIRN – Detektor.ba.

“Branilac je nekoliko puta upozoravan i nije se povinovao upozorenjima predsjednika Vijeća te je ova odluka bila neminovna. Na početku pretresa sam sve stranke upozorila kako da se ponašaju u sudnici”, rekla je sutkinja Mašović te dodala da će o ovome obavjestiti Advokatsku komoru.

Po izlasku iz sudnice Barbarić je prokomentirao da Sud krši pravo na Odbranu.

Barbarić je prethodno unakrsno ispitivao svjedoka Ševku Čomora, nekadašnjeg službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na upit zašto je uz Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman, Azru Sarić i Sabahudina Žuju stavljen Radončićev broj za analizu posebnih istražnih radnji, svjedok je odgovorio da je rađena analiza za “taj broj”, ali ne kako to branilac prezentira.

Svjedok je advokatu potvrdio da je nalog za hapšenje Radončića dat 22. januara 2016., ali da su on i kolege napravili procjenu da se uhapsi 25. januara. Branilac je pitao svjedoka da li mu je poznato da je Radončić 23. januara trebao otputovati u Tursku, a Čomor je odgovorio kako misli da su do tih informacija došli kroz posebne istražne radnje.(birn,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here