Radnici hotela ‘Ero’ pred Vladom HNK-a

0
247

60-ak radnika bivšeg hotela Ero iz Mostara blokiralo je jutros magistralnu cestu M-17 na sjevernom ulazu u grad. Traže uplatu doprinosa za protekle 4 i po godine. Hotel Ero bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO-a, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, a zgradu bi trebala da kupi Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prije nekoliko godina Vlada Federacije je s 30-ak radnika potpisala sporazum o zbrinjavanju, dok su drugi radnici odlučili da nastave raditi u Hotelu, koji je zatvoren krajem prošle godine.

Oni su ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona tražili sastanak s predsjednikom Vlade HNK-a Nevenkom Hercegom da bi ga upitali da li će Vlada, konačno, kupiti zgradu hotela Ero jer smatraju da će kupovinom zgrade biti riješeni njihovi problemi.

“Želimo da znamo da će li kupiti zgradu, kako se to najavljuje. Vlada i Fond PIO-a Federacije BiH imaju program zbrinjavanja radnika koji može biti realizovan samo ako se zgrada proda. Mi smo do tada na ulici”, rekla je novinarima predsjednica Sindikata radnika Hotela Ero Mira Mandić.

Loptica obaveza prema radnicima hotela Ero već se neko vrijeme prebacuje s institucije na instituciju. Vlada HNK-a kaže – samo kupujemo zgradu, ne preuzimamo i radnike. Grad Mostar, premda osnivač preduzeća, poručuje da nema obaveze prema privrednim društvima, a Zavod PIO-a će, kažu, dati otpremnine onima s kojima su potpisali sporazum, ali kad se zgrada proda.

Proces prodaje se odužio, a radnicima, poručuju, ulica i blokade ostaju kao jedine opcije. U Vladi HNK-a kažu, pak, da je ugovor o kupovini spreman, no da su ministri iz reda SDA tražili dodatno vrijeme zbog političkih konsultacija

Iz Kantonalnog odbora SDA doznajemo da podržavaju kupovinu hotela, ali da su u kupoprodajnom ugovoru primijetili niz ozbiljnih nedostataka. Kad se otklone, poručuju, kupovina se može obaviti. No, radnici hotela više, naglašavaju, čekati ne mogu.

I od premijera Fadila Novalića traže pomoć i tretman kakav je, kažu, dao brojnim drugim radnicima preduzeća koji su svoja prava, nažalost, morali tražiti na ulici. Odustati neće i već se spremaju za Sarajevo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here