Radnici Aide traže plate zarađene prije pokretanja stečaja (Foto)

0
267

Tridesetak radnika nekadašnje Fabrike obuće Aida okupilo se danas u krugu firme kako bi ukazali na položaj u kome se nalaze.

Nakon pokretanja stečaja u preduzeću, 325 radnika otišlo je na Biro za zapošljavanje i dobili su naknadu za slučaj nezaposlenosti. Međutim, to je privremena mjera i većini njih je već isplaćena naknada koja je trajala godinu i pol dana. Danas su, kako kažu, ni na nebu, ni na zemlji. Sada traže isplatu osam plata koje su zaradili prije pokretanja stečaja u Aidi. Održali su sastanak sa stečajnim upravnikom. Dobar dio imovine fabrike je prodat, pa su radnici ubijeđeni da ima novca za njihova potraživanja.

”Sad stečajni upravnik kaže, od toga svega 5 posto ide u stečajnu masu odakle se mi moramo namirivati. To je opet 70-80 hiljada KM ide u stečajnu masu. On meni kaže da on od tih para plaća vođenje stečajnog postupka, daje plate radnicima što rade, da bi po tom njegovom, nas ne bi bilo nigdje, ne bi bilo stečajne mase”, kaže Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće ”Aida”.

Užičanin kaže da je zapravo Kantonalna Vlada već ranije osigurala sredstva od 182 hiljade KM za vođenje stečajnog postupka, što znači da se novac ne bi trebao trošiti u te svrhe. Radnici sada traže da im se u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH isplati osam plata. Stečajni upravnik kaže da je to nemoguće.

”Osnovni razlog zašto su se oni okupili što oni hoće da im se to ispalti u fizičkom smislu što je nemoguće. Naime, postojeći Zakon o stečajnom postupku precizno kaže da se tih osam mjeseci kao i sve ostale obaveze prema radnicima mogu isplaćivati jedino iz stečajne mase. Problem je što u Aidi unovčen dio imovine, ali to je dio imovine na koju je upisana hipoteka”, ističe Mehmed Krajinović, stečajni upravnik.

Prema obračunu koju su uradili u ”Aidi“ dd. u stečaju za isplatu osam plata trebalo bi oko 900 hiljada, a tog novca nema. To znači, za sada nema rješenja za ovu problematiku.

”Mi ćemo riješiti onog momenta kada nam neko ko je donosio presudu kojom je stavio van snage dva člana Zakona o stečajnom postupku da tumačenje kako ćemo to praktično uraditi ili onog momenta kada mi budemo imali toliku stečajnu masu da možemo to podmiriti, mi ćemo to podmiriti”, navodi on.

Do tada, radnici će ponovo na mirne proteste. Već naredne srijede okupit će se ponovo u krugu fabrike. (rts, foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here