Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH

0
322

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je u srijedu u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih vjetroelektrna na području jugoistočne Europe i prvu u BiH.

Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 milijuna eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj – KFW u iznosu od 71 milijun eura, dok je jedan milijun osigurala njemačka vlada. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja novinarima je kazao kako će električna energija proizvedena u VE Mesihovina poboljšati opskrbu električnom energijom na području na kojem djeluje Elektroprivreda HZ HB.

Za Elektroprivredu HZ HB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 milijuna maraka i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obveze, pojasnio je Gilja, dodavši kako će se investicija isplatiti za 15 godina.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB najavio je kako je sljedeći projekt u HBŽ-u crpna hidroelektrana ‘Vrilo’ te da će to biti najveća investicija, vrijednosti preko 90 milijuna eura.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je novinarima kako ova prva vjetroelektrana u BiH pokazuje kojim putem treba ići.

– Sve zakonske pretpostavke BiH usvaja, ali moram priznati da ih sporije realizira. Ova vjetroelektrana gradila se osam godina, ali ovo je početak i put kojim ćemo ići – istaknuo je Novalić te najavio još ovakvih projekata.

Vjetroelektrana Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Inače, Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula je projekt “Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH” u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan vjetroelektrani Mesihovina. (f, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here