Puškar: Zakon o JPP važan za pokretanje investicionog ciklusa

1
427

Prezentacija Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Nacrta uredbe o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata javno-privatnog partnerstva, koja je danas održana u Tuzli, u organizaciji Ministarstva privrede TK i USAID/SGIP projekta, okupila je predstavnike izvršne vlasti TK, lokalnih samouprava, privrednike, te potencijalne investitore, a kako bi se prikupile sugestije na spomenuti nacrt uredbe.

Ministar privrede TK Osman Puškar podsjetio je da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu usvojen u decembru prošle godine. Smatra da je ovo zakonsko rješenje jedan od najznačajnijih pravnih okvira kada je u pitanju pokretanje investicionog ciklusa.

-Uredba o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata javno-privatnog partnerstva reguliše i pojednostavljuje proces svima koji su uključeni u javno-privatno partnerstvo – naglasio je, dodavši da investitori žele na brz i jednostavan način realizirati ideju i napraviti dobit.

Ocijenio je da ovaj zakon pruža šansu onima koji žele da investiraju, a također je i prilika lokalnim zajednicama da poprave uslove života građana.

Šef Odsjeka za poduzetništvo u općini Banovići Selvet Husanović ocijenio je da je ovaj zakon značajan za javna preduzeća.Po njegovim riječima na području općine Banovići javna preduzeća u ovom zakonu vide priliku da poboljšaju usluge prema građanima, uključivanjem privatnih partnera kroz određene aktivnosti.

Direktor prodaje i marketinga kompanije Lafat komerc Eldin Brkić mišljenja je da je spomenuti zakonski okvir prilika za investicije i za privrednike, da na neki način uđu u nove projekte sa dodatnim izvorima dobiti.

-Ono što je dobro u javno-privatnom partnerstvu je sigurnost naplate i osiguiranje radnih mjesta za naše uposlenike, kao i prilika za razvoj kantona i lokalnih zajednica – ocjenjuje Brkić. (F, tl)

1 komentar

  1. G. Puškar je apsolutno prava osoba na pravom mjestu u potpuno tragično, pogrešno vrijeme, a i “bič Božji” za ovu, a i za prethodnu, vladu TK zbog sasvim banalnog razloga: on nije došao da bi liječio komplekse niže vrijednosti i dokazivao konobaricama (i svojoj ženi) da je “važan faktor”. On je to, i više od toga, bio i prije nego se pridružio hrpi svojih kolega, manje-više, polupismenih seoskih uhljupa i iskompleksiranih dojučerašnjih gologuzana koji su javna sramota i moralno ruglo ove nakazne vlasti. Uostalom, ko se uopšte sjeća bilo kojeg ministra iz Begine “otojč” vlade, a kamoli neke ranije. Nažalost, od njih postoje i puno gori: kantonalni tzv. parlamentarci na čelu sa klovnoidnim Šiljom. Ipak, korektnosti radi i mentalne higijene, oni jesu naše ogledalo, slika i prilika nas samih i našeg stvarnog kapaciteta da odaberemo drugačije političke “elite” u čije ruke ćemo predati svoje materijalne živote. I javni novac, naravno. G. Puškar, a ne njegova stranka, je ključni dokaz da je kadrovska politika “politika svih politika” i da je aktuelni ministar privrede u sastavu sadašnje vlade TK tek njena “genetska greška” statističkog “rasipanja” rezultata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here