Pusić: Da li smo došli do toga da Dodik vodi hrvatsku politiku o BiH?

0
302

Zastupnica Vesna Pusić rekla je danas tokom rasprave u Saboru da se ne radi o Deklaraciji o Hrvatima u BiH nego se radi o Deklaraciji o hrvatskom i bosanskohercegovačkom HDZ-u jer se nigdje ne spominju Hrvati Središnje Bosne, Posavine, pa ni Republike Srpske.

Nema sumnje da Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama. Nema sumnje da može i treba raspravljati o položaju Hrvata u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, rekla je Pusić i dodala:

– Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH, ništa ne govori o položaju Hrvata u RS, Hercegovini, srednoj Bosni, Sarajevu. Samo govori o HDZ-u BiH i HDZ-u RH. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ o BiH. I kao takva, zahtjevajući promjene i Ustava, Izbornog zakona, regulative i zadužujući hrvatske dužnosnike da to provode, direktno je i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Ona je rekla da su tri bivša visoka predstavnika rekla što o tome misle, da je nedopustivo takvo miješanje.

– Hrvatska, odnosno predsjednik Vlade i MVP su odgovorili pristojnijim riječnikom, potpuno isto što je bezobraznijim riječima rekao Milorad Dodik. Da li smo došli do toga da Dodik vodi Hrvatsku politku o BiH? Dodik diktira ili je primjer naše reakcije na situaciju u BiH i na reakciju evropskih provjerenika. Takvo ponašanje i ova deklaracija direktno su protiv ugleda, utjecaja i naročito protiv interesa Hrvatske. Deklaracija ide protiv našeg uglada, proitiv mogućnosti da utječemo na odluke na međunarodnoj razini. Ko će Hrvatsku nakon ovog još uzimati za ozbiljno kada govorimo o susjedima, rekla je Pusić.

– U preambuli Deklaracije se citira presuda u slučaju Sejdic-Finci koja dokida ovakvo Predsjedništvo BiH. Je li iko od vas čitao presudu. U tom slučaju i Sejdić i Finci mogu biti članovi Predsjedništva. I nema više garancije da će biti Hrvat, Bošnjak ili Srbin, nego naprosto bilo koji građanin BiH. To je bit presude, ne može se provesti, ne zato što Bošnjaci neće, nego je problem Ustav, ne može zbog Dejtona, rekla je Pusić i dodala:

– Govori se da su za Komšića glasali Bošnjaci, i to je vjerovatno. Ali nije protivno ni jednom dokumentu na koji se poziva Deklaracija. Možemo reći da to nije pravedno, ali čovjek je izabran kako je ranije izabran Čović. Očito je da se cijela buka pa i potreba za Deklaracijom, pojavila nakon sto Čović nije prošao u Predsjedništvo. Tu vjerovatno postoje veći interesi.

Ona je poručila i šta bi bilo kada bi bilo koja zemlja u susjedstu, npr. u Parlamentu Srbije određivala Hrvatskoj šta mora napraviti.

– To je politika, citiraću Stjepana Kljujića na nedavnoj promociji knjige: Zagreb je krvnik bh. Hrvata, Sarajevo ih je dokrajčilo, ali to je nešto drugo. Na toj istoj promociji Franjo Topić, svećenik, godinama čelnik HKD Napredak kaže: “Danas se borba za vlast prenosi na cijele narode, a borba oko fotelja tretira se kao sukob dva naroda. Ne treba ništa više, Franjo Topić je točno ocijenio o čemu se ovdje radi, mogu samo reći, kako u BiH tako i u Hrvatskoj, rekla je Pusić. (Vb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here