Prvu brdsku utrku Nacionalni park Una istrčalo 150 takmičara

0
482

Blizu 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine i regije učestvovalo je danas u Prvoj brdskoj utrci Nacionalni park Una, javlja Anadolu Agency (AA).

Trkači su krenuli s ulaza 1 u posjetilačku zonu Štrbački buk, a tokom 13,5 kilometara staze mogli su uživati u prelijepim krajolicima i netaknutoj prirodi.

“Ideja i cilj nisu samo promocija Nacionalnog parka Una, već i promocija Unsko-sanskog kantona i zdravog načina života gdje, ustvari, povratak ljudi u prirodu znači zdravlje i kvalitetniji život, jer u šumi se možemo izgubiti, ali šume ne smijemo izgubiti. Ovo je, na neki način, i podizanje ekološke svijeti o značaju očuvanja prirodnih resursa, jer bez zaštite i očuvanja i zaštite prirode nema ni opstanka na zemlji”, ističe Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Sportski događaj “Brdska utrka Nacionalni park Una” je prva utrka ovakve vrste na području Nacionalnog parka Una i općenito neke atletske discipline koju Nacionalni Park Una organizira uz već postojeće sportske događaje. Suorganizator takmičenja je Sportsko društvo “Ultra” iz Bihaća koje je osnovano prije nepune dvije godine, a njegovi članovi su aktivni sportaši i atletičari.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here