Protesti Austrija: “Našu zemlju neće preuzeti novi fašisti”

0
181

Hiljade Austrijanaca okupilo se u središtu Beča kako bi prosvjedovalo protiv nove desne vlade.

Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

“Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti”, vikao je tokom protesta Michael Genner iz Platforme za čovječnu azilantsku politiku.

Prosvjednici su hodali prema gradskom Trgu heroja (Heldenplatz). Policija je objavila da se sve odvijao mirno. Među drugim skupinama koje su se pridružile prosvjednicima su Ofenziva protiv desnice i Platforma radikalne ljevice.

Nova vlada stavit će naglasak na zaustavljanje ilegalnih migranata

Kurzov OeVP koji pripada političkom desnom centru u vladi je godinama obično u koaliciji sa Socijalno demokratskom strankom lijevog centra. Ali, napetosti između te dvije stranke prošle su godine dovele do raspada saradnje.

FPOe je u vladi bio od 2000. do 2005. i tada su mnoge zapadne zemlje bile zabrinute zbog skretanja Austrije udesno. Sada je međunarodna reakcija prigušena ali lijevo orijentirani Austrijanci najavili su da će se boriti protiv nove vlade.

Tokom tradicionalnog novogodišnjeg okupljanja njegove stranke Strache je kazao će nova vlada staviti naglasak na zaustavljanje ilegalnih migranata. On je napao “potpuni neuspjeh politički odgovornih” za migrantski val 2015. u kojem su iljade stigle i ostale u Austriji.

Kurz je tokom kampanje obećao da će zauzdati migraciju i od tada je pooštrio retoriku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here