Pronađene nove šume

0
196

Nove analize raspoređenosti šuma na našoj planeti “pronašle su” 467 miliona hektara ranije neotkrivenih šuma, što je oblast jednake 60 odsto površine Australije. Otkriće povećava postojeće kapacitete za oko devet odsto i značajno će promijeniti procjene o tome koliko ugljenika biljke širom svijeta iskoriste za svoj opstanak. Nove šume su pronađene pretraživanjem sušni oblasti u kojima se mnogo više vode izgubi u metabolizmu biljaka i isparavanju, nego što se nadoknadi padavinama. Ipak, u tim “sušnim” dijelovima naše planete, nalazi se 45 odsto više stabala, nego što se ranije mislilo. Naučnici Univerziteta u Adelejdu, koji su svoje otkriće objavili u časopisu “Science”, najviše neotkrivenih šuma otkrili su u subsaharskoj Africi, oko Sredozemlja, centralne Indije, obala Australije i na zapadu Južne Amerike. U Africi je nakon nove analize udvostručena površina sušnih oblasti pod šumom. Imajući u vidu potencijal sušnih oblasti da održe biljni život i bore se protiv rasta nivoa ugljen dioksida u atmosferi, praćenje njihovih šuma je od ključne važnosti za ekologiju. Studija povećava procjene potpunih zaliha ugljenika u šumama planete za između 15 gigatona i 158 gigatona, što je porast za dva odnosno 20 odsto, u odnosu na ranije procjene.
Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/okolina/Pronadjene-nove-sume/426073

Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz države, regiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.

Takođe, na portalu http://www.nezavisne.com možete pročitati vijesti iz ekonomije, sporta, nauke, tehnologije i kulture, kao i dnevni horoskop. Možete prelistati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here