Proizvođači ogorčeni: Želimo vojnu i policijsku opremu prodavati i u BiH

0
374
DCIM102PHOTO

Više od četiri mjeseca predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Dragan Mektić ministar sigurnosti, odbijaju dijalog sa domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme, bez ikakvog obrazloženja, saopćio je konzorcij proizvođača ove opreme.

Unatoč nizu molbi i apela Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske, Udruženja tekstila, obuće i kože – UTOK BiH, te BH Konzorcija za otvaranje dijaloga o Pravilniku o policijskoj uniformi, kojim se domaći proizvođači grubo diskriminišu, još uvijek nema reakcije.

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg sačinjavaju MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, još jednom javno upozorava Vijeće ministara BiH na pogubne posljedice koje će ovaj Pravilnik izazvati po domaću privredu.

“Direktno je ugroženo stotine radnih mjesta u našim kompanijama, koje godinama snabdijevaju policijske agencije u BiH, ali i nizu evropskih država. Svojim postupanjem Vijeće ministara BiH ugrozilo je poslovanje naših kompanija ne samo na domaćem, već i na stranim tržištima, jer se već suočavamo sa pitanjima kako to da u vlastitoj zemlji ne možemo raditi iste poslove.

Ovaj put javno pitamo čelnike Vijeća ministara BiH zašto se onemogučava konkurencija u postupku javnih nabavki policijskih uniformi? Da li su u Vijeću ministara BiH svjesni da će na ovaj način doći do povećanog izdvajanja sredstava iz budžeta BiH za ove namjene, jer neće biti konkurencije u postupku javnih nabavki? Da li je možda upravo to i cilj ovakvog Pravilnika”, istaknuli su proizvođači u saopćenju.

Još jednom su pozvali Vijeće ministara BiH da otvori dijalog s domaćim proizvođačima, kako bi se došlo do rješenja te da obiđu domaće fabrike i sami se uvjere u kapacitete i mogućnosti bh. proizvođača.

“BH Konzorcij ne traži od Vijeća ministara BiH bilo kakve privilegije i povlašteni stutus. Tražimo priliku i mogućnost da pod jednakim uslovima konkurišemo za nabavku proizvoda za koje se specijaliziramo godinama i koji ispunjavaju najoštrije standarde kada je u pitanju kvaliteta. Tražimo da i u BiH imamo iste uslove koje imamo i u drugim evropskim državama u kojima radimo i u kojima imamo priliku raditi, dok nam se takva prilika onemogućava u vlastitoj državi, što je presedan koji vjerovatno nije zabilježen nigdje. Ukoliko ne bude reakcije spremni smo i na pokretanje pravne borbe kroz podnošenje tužbi i krivičnih prijava, jer nećemo nikome dozvoliti da korištenjem svojih pozicija uništava naše kompanije i radna mjesta”, zaključuje se u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here