Proglašene najuspješnije škole u Satu kodiranja

0
370

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizirao je danas, u sklopu najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovni – Sata kodiranja, specijalni događaj za četiri škole koje su uključile najveći broj učenika u Sat kodiranja prošle godine – Osnovnu školu (OŠ) “Suljo Čilić” iz Jablanice, OŠ “Ostrožac” Jablanica, OŠ “Srednje” Ilijaš i Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža.
Koordinatorica projekta Majda Tolić podsjetila je da CPCD još od 2014. godine djeluje kao internacionalni partner i zvanični predstavnik Sata kodiranja u BiH.

– Naš cilj bio je i ostao uključiti što veći broj mladih iz BiH u ovaj jedinstveni edukativni događaj, pripremiti ih za mogućnosti koje im nudi IT sektor i usmjeriti prema informatičkim zanimanjima koja danas nude sigurno zaposlenje – kazala je Tolić.

U Satu kodiranja prošle godine učestovalo je više od 260 škola, organizacija i biznisa koji su u periodu od 5. do 11. decembra realizirali brojne sate kodiranja širom BiH. Po zvaničnim statistikama je BiH je prošle godine, treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji po broju organiziranih događaja te broju uključenih učenika.

Kao i svake godine, CPCD je i ove godine organizirao nagradnu igru za škole, nastavnike i učenike.

Također, organizirana je ceremonija dodjele certifikata za najaktivnije škole u okviru akcije “Sat kodiranja 2016. godine”.

Sat kodiranja ili Hour of Code prije nekoliko godina pokrenula je američka neprofitna organizacija “Code.org”, kako bi se potakli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju. Učenici kroz jednosatne tutorijale uče osnove kodiranja, a cilj je približiti djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje te ih na taj način usmjeriti na IT sektor koji je najtraženiji na globalnom tržištu rada. Do sada je u ovom pokretu učestvovalo više od 100 miliona mladih iz 180 zemalja svijeta, saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here