Prihvaćena inicijativa SDS-a o organiziranju tematske sjednice o pravosuđu

0
167
SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas na sjednici, koja je počela s 50 minuta zakašnjenja, Prijedlog državnog zakona o azilu koji je pripremilo Vijeće ministara BiH. (FOTO FENA/EMIR BURLOVIC)

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) potvrdio je danas novinarima da je na današnjoj sjednici Kolegija Doma prihvaćena inicijativa SDS-a o organiziranju tematske sjednice Doma o stanju u pravosuđu u BiH.

U skladu s takvom odlukom kolegija, pojasnio je Bosić poslan je zahtjev Vijeću ministara da Ministarstvo pravde pripremi Informaciju o svom viđenju pravosuđa u BiH na osnovu čega bi bila otvorena rasprava.

– Svi razumiju da je stanje u pravosuđu neodrživo i da je pravosuđe kao stub svakog društva u dubokoj krizi te ukoliko se tu nešto ne preuzme BiH ide sigurnim putem u propast odnosno postaje država koja je opterećena kriminalom gdje političari i vlasti imaju duboke veze s onima koji pljačkaju budžete na svim nivoima – smatra Bosić.

Od ove sjednice očekuje da bude inicijalni korak da se dođe do reforme pravosuđa prije svega da se osigura nezavisnost pravosuđa tvrdeći da je danas taj segment društva pod uticajem politike.

Na sjednici bi ističe trebala biti razmotrena i uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), ali i neophodne reforme koje će osigurati da se prate sudski procesi, sudici i tužioci te da se razdvoje oni koji savjesno rade svoj posao od onih koji su eventualno korumpirani.

Poslanik Lazar Prodanović iz opozicionog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji su poslanici danas napustili sjednicu Doma, iznio je stav da bi trebalo učestvovati u toj sjednici kako bi se ukazalo na brojne probleme koji su aktuelani u ovoj oblasti u BiH.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here