Pretresi u Sarajevu i Mostaru: Za krijumčarenje migranata iz BiH naplaćivali po 4000 eura

0
219
epa04814995 Migrants, who were captured on an eyot of the Tisza River, next to a police van near Szeged, 170 kms southeast of Budapest, Hungary, 23 June 2015. EU foreign ministers on 22 June launched a military mission in the Mediterranean Sea aimed at cracking down on migrant smuggling networks and dismantling the trade, as part of a broader effort to curb the loss of life. Half of the EU's 28 member states are taking part in the operation, including Belgium, Britain, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Slovenia, Spain and Sweden. EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN HUNGARY OUT

Postupajući pod nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara.

U okviru operativne akcije “Centar” provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizirale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migrant u BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organiziran njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prijevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4000 eura po osobi.

Tijekom operativne akcije zadokumentirano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama, ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Operativna akcija “Centar” predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i spriječavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here