Pretresi i na području TK: SIPA uhapsila sedam osoba

0
280

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Zlatni karat“.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. stav (3) „Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 214. stav (1) “Krijumčarenje”, člana 215. stav (1) „Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, člana 209. stava (2) „Pranje novca“, člana 210b “Nedozvoljeno skladištenje robe”, člana 210. stava (2) „Poreska utaja ili prevara”, člana 208. stava (1) i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršili krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Zlatni karat“ bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here