Video/Prema ocjenama IMDb-a “Chernobyl” je najbolja TV serija svih vremena

0
214

TV serija “Chernobyl” koja nas na hrabar i zastrašujući način vodi u središte najgore nuklearne katastrofe u historiji je, prema ocjenama IMDb-a, oficijelno postala najbolja TV serija svih vremena.

Emitovanje ove mini serije koja ima pet epizoda završeno je 3. juna, a prosjek korisničkih ocjena popeo se na 9,7 od 10 zvjezdica. Ovaj prosjek temelji se na više od 140.000 ocjena, što je dosta pouzdano mjerilo.

Tako je serija “Chernobyl” zauzela prvo mjesto i premašila popularne serije kao što su “Breaking Bad”, “Planete Earth”, “Band of Brothers” te “Igra prijestolja” čija je prosječna ocjena 9,3.

“Umjesto da upadnu u šokantne preokrete, pisac Craig Mazin i reditelj Johan Renck stvaraju uznemirujuću nelagodu koja se proteže kroz sve epizode”, napisala je poznata televizijska kritičarka Caroline Framke.

Serija “Chernobyl” prikazuje nesreću koja se dogodila 26. aprila 1986. godine, odnosno veliku eksploziju nuklearne elektrane u Ukrajini nakon koje su se radioaktivne čestice raširile zrakom preko Bjelorusije, Rusije i Ukrajine sve do skandinavskih zemalja i zapadne Evrope.

Serija je snimana u Ukrajini i Litvaniji, a glavne uloge tumače Jared Harris, Stellan Skarsgard i Emily Watson.

Popularnosti serije svjedoči i turistički bum u Černobilu koji je uslijedio nakon početka emitovanja ove serije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here