Predstavnici Srpske liste izlaze iz Vlade Kosova

0
307

Predstavnici Srpske liste izlaze iz Vlade Kosova i za tu odluku imaju podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić, javlja Anadolu agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Beogradu, a nakon sastanka sa Vučićem, Rakić je rekao da posle “jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki srpski narod i predstavnike Vlade Srbije”, legitimni predstavnici Srba na Kosovu ne mogu biti nemi.

“Nećemo više biti ikebana”, kazao je Rakić.

On je rekao da ih jučerašnje hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića neće uplašiti.

“Ostajemo dole i branićemo naše domove i nikakva ROSU policija neće nas uplašiti niti oterati sa tih prostora”, dodao je Rakić.

Prema njegovim rečima, jučerašnji događaj bio je probni balon za kosovske institucije kako da preuzmu sever Kosova.

“Mi smo sa time upoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ono što nas raduje je da je on rekao da nećemo dozvoliti nikakvu novu Oluju niti novi Bljesak”, naveo je Rakić.

– “Nemojte da budemo jedan drugome vuk” –

On je izjavio i da će sutra biti održana sednica skupština svih deset srpskih opština na Kosovu, na kojoj će biti iznet predlog da 20. aprila, na petogodišnjicu od Briselskog sporazuma, Srbi formiraju Zajednicu srpskih opština, te da će ZSO biti formirana u skladu sa međunarodnim pravom.

“Mi smo o tome pričali i sa predsednikom Vučićem i on je rekao da će podržati svaku našu odluku, kao što je to činio i do sada”, kazao je.

Rakić je pozvao i sve Srbe koje Albanci pozivaju da budu deo Vojske Kosova, da to ne čine.

“Nemojte to da radite, nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, da budete vukovi našoj, srpskoj deci. Naći ćemo načina ukoliko vaše materijalno stanje nije na zavidnom nivou, ali vas molim, i tražim od vas da ne idete u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a tako nešto nam u ovom trenutku najmanje treba”, izjavio je Rakić.

Na konferenciji za novinare govorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić.

Komentarišući jučerašnji događaj, Đurić je rekao da su “albanski separatisti u Prištini uz očiglednu i nedvosmislenu podršku pojednih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali naš narod na severu Kosova i Metohije sa potpuno jasnim ciljem da nasiljem, terorom, zastašivanjem do zuba naoružanom falangom okupiraju sever Kosova”.

“Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, potpuno jasno da bi se nasilje i teror nad Srbima nastavilo. Ponosan sam na naše Srbe, na naše hrabre muškarce i žene koji nisu i neće pokleknuti i nastaviće da se bore za Srbe i svoj narod”, rekao je Đurić.

On je dodao da je dobro, da je dobio nekoliko udaraca, da su ga u podrumu u Prištini udarali, da je jedan izvukao nož i pretio mu, ali da nije loše.

Upitan šta to znači za dalji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da su međunarodni predstavnici koji su ovo dozvolili, a možda i ohrabrili, a svakako Priština, juče pokazali šta misle o nastavku dijaloga.

On je najavio i mogućnost da danas u toku dana u Beograd dođu “veoma visoki predstavnici Evropske unije”.

Đurić je ocenio i da jučerašnje hapšenje dokazuje da je jedina želja da se dijalog Beograda i Prištine obesmisli i da se potkopa želja za pronalaženjem kompromisnog rešenja.

“Neko je želeo da obesmlisli dijalog, da potkopa svaku mogućnost pronalaženja kompromisnog rešenja, zato što se prava i pravde plaše, i verujte, da im nije svejedno ni danas jer znaju da Srbi sa Kosova neće odustati”, dodao je.

– Jednoglasna odluka –

Član Predstavništva Srpske liste Dalibor Jevtić naveo je da je odluka o istupanju iz Vlade Kosova doneta jednoglasno, te da su juče kosovske institucije pokazale da žele da ponize srpski narod, ali da su time sebi napravili najveću štetu.

“Ovo nas je samo još više ujedinilo i ojačalo i mi ćemo to jedinstvo dokazivati i u narednim danima, borićemo se i nastaviti da se borimo na demokratski način goloruki, ali naša borba ima za cilj mir i to je naš jedini mir i borba da našeg naroda na Kosovu u budućnosti bude još više”, zaključio je.

Đurić je juče uhapšen jer nije imao dozvolu za ulazak na Kosovo, ali je posle pušten i vraćen u Beograd, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je poručio da će svi koji su učestvovali u “otmici Đurića i batinanju drugih Srba” odgovarati pred srpskim državnim organima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here