Predstavnici boračkih zadruga donirali poljoprivredne proizvode Narodnoj kuhinji

0
196

Predstavnici nekoliko boračkih zadruga koje djeluju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona donirali su značajnu količinu poljoprivrednih proizvoda Regionalnom odboru ‘Merhamet’ Tuzla za potrebe Narodne kuhinje ‘Imaret’.

Demobilisani borci iz Stoca, Čapljine i susjednih hercegovačkih općina dopremili su i uručili “Merhametu” oko dvije tone krompira, luka, patlidžana i drugog povrća proizvedenog na njihovim poljima.

– Donacija je izuzetno značajna za nas jer su u pitanju namirnice koje inače nabavljamo na tržištu. Protekla godina nije bila baš rodna, pa imamo manje donacija poljoprivrednih proizvoda od lokalnog stanovništva. Zahvaljujemo se borcima koji i na ovaj način pomažu najugroženije među nama – istakla je direktorica RO “Merhamet” Tuzla Mensura Husanović.

Almir Korajić iz boračko-poljoprivredne zadruge iz Čapljine podsjetio je na ratni period u kojem su borci, nerijetko, bili gladni i žedni, potcrtavajući riješenost ove populacije da pomaže one kojima je to danas najpotrebnije.

“Merhamet” MDD Regionalni odbor Tuzla provodi projekt “Ishrana socijalno ugroženih građana putem Narodne kuhinje” još od 1999. godine.

Obroci se pripremaju u glavnoj kuhinji koja se nalazi u Tuzli u objektu Expres restorana i svakodnevno distribuiraju na područje četiri općine Tuzlanskog kantona: Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Lukavcu, gdje se dijele na ukupno 16 punktova.

Mnogim teško bolesnim i nepokretnim osobama hrana se dostavlja na kućni prag. Trenutno se putem Narodne kuhinje u toku jednog dana priprema i distribuira ukupno 2.450 obroka. Među njima je oko 500 korisnika iz kategorije izbjeglih i raseljenih osoba.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here