Predstavnice BiH i ove godine učestvuju na Europskoj matematičkoj olimpijadi

0
276

Proteklog vikenda na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održano je izborno takmičenje za odabir učenica koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

Evropska matematička olimpijada za djevojke je šestodnevno međunarodno takmičenje u sklopu kojeg se učesnice takmiče rješavajući testove i zadatke iz različitih matematičkih oblasti.

Zemlje učesnice ovog takmičenja, šalju svoje nabolje takmičarske timove koji se sastoje od četiri učenice srednjih škola.

Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljati: Tijana Babić, učenica Gimnazije Banja Luka, Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža, Lejla Skelić, učenica Međunarodne srednje škole u Sarajevu i Elma Nuhanović, učenica Sarajevo koledža.

Podsjetimo da je na prošlogodišnjoj Europskoj matematičkoj olimpijadi Bosna i Hercegovina ostvarila historijski rezultat osvojivši jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu bronzanu medalju, te zauzevši tako ekipno 4. mjesto od 31 europske države.

Medalju našoj državi tom prilikom je donijela učenica Sarajevo Koledža, Adisa Bolić.

Našim predstavnicama, čestitamo na ostvarenom plasmanu na međunarodnu olimpijadu, te im želimo mnogo sreće i uspjeha na ovom i svim predstojećim takmičenjima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here