Predstavljena knjiga Mehe Bajrića “Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992–1995”

0
301

U povodu 75. godišnjice ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH, u prepunoj sali kina „Kaleidoskop“ u Tuzli, večeras je predstavljena knjiga “Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992–1995”, autora Mehmeda Bajrića, jednog od najdirektnijih sudionika odbrane Tuzle i sjeveroistočne Bosne tokom agresije na našu državu.

Knjiga je, kako je rekao autor, odgovor na sve češće primjere negiranja BiH, njene državnosti i oslobodilačkog karaktera rata. Na više od 500 stranica, Bajrić je dokumentima, od kojih su neki prvi put objavljeni, dao presjek priprema za odbranu Tuzle, toka oslobodilačke borbe, sve do završetka rata, navodeći brojna imena znanih i manje znanih aktera događaja u kojima je trijumfovalo slobodarsko i multietničko biće Tuzle.

– Tuzla je bila centar regije u kojoj vlast nije bila nacionalistička nego građanska, antifašistička i slobodarska. Nije bilo etničkih podjela i takva politika je doprinjela da se odbrani najveći slobodni prostor u državi. Da smo imali drukčiji koncept odbrane, Tuzlu bi zadesila gora sudbina nego Srebrenicu i Podrinje. Stoga, ova knjiga je svojevrstan spomenik brojnim braniteljima, od vojnika u rovovima, logističara, do radio-aatera, ljudi iz civilne zaštite, institucija vlasti, novinara, ljekara i drugih koji su braneći Tuzlu branili cijelu regiju i Bosnu i Hercegovinu – izjavio je za za naš portal Meho Bajrić, u ratu prvi čovjek policije, a jedno vrijeme i načelnik policije TK.

Govoreći na samoj promociji o današnjim vremenima, Bajrić navodi da se karakter rata i agresija na našu zemlju itekako osporava, kao i presude Haškog tribunala te Suda BiH.

– Sve se politizira i krajnje je vrijeme da se naučnom i historijskom metodom te metodom analize sadržaja i tehnikama intervuja živih svjedoka dođe do egzaktnih zaključaka šta se radilo u vrijeme rata u BiH. Stalo mi je da Beograd i Zagreb znaju šta se dešavalo, da nas poštoju i ne zamagljuju činjenice. Nadam se da u svakoj sredini ima zdravih snaga koje su moralno ispravne i koje će verificirati ovu krasnu sredinu kao što je sjeveroistočna Bosna – naveo je Bajrić.

Na promociji su govorili recenzenti, akademik Mirko Pejanović, zatim, bivši rektor Univerziteta u Tuzli Sadik Latifagić, gradonačelnik Tuzle tokom rata Selim Bešlagić, te komandant 2. korpusa Armije RBiH general Hazim Šadić.

Bešlagić je podsjetio na povijesni 4. april kada su odbornici Skupštine opštine Tuzla donijeli odluku o odbrani Tuzle od agresora i kada se u stroj svrstalo oko 10.000 dobrovoljaca.

– Prvi put ću reći da sam cijelu noć prije te istorijske sjednice molio: „Dragi Bože, nikada te nizašta nisam molio, a sada te molim da nam pomogneš da donesemo pravu odluku“. Izgleda da je dragi Bog uslišio molbe i sutradan smo donijeli odluku o organizovanoj odbrani Tuzle. Knjiga Mehe Bajrića pokazuje još jednom da smo donijeli ispravnu odluku – istakao je Bešlagić.

Sadik Latfagić je Bajrićevu knjigu okarakterisao naučnim djelom koje bi u stanu trebala imati svaka tuzlanska porodica. Posebno je preporučio mladima kako bi saznali ko je i kako branio Tuzlu, da bi se ta istina čuvala pokoljenjima.

Bivši komandan 2. korpusa, najveće vojne formacije u sastavu Armije RBiH tokom rata, general Hazim Šadić, naglasio je da autor knjige ne iznosi svoje viđenje rata, nego sve dokumentuje činjenicama,a koje su više puta i različitim naučnim metodama provjeravane.

– Knjiga je štivo kakvo se još nije pojavilo na ovim prostorima i toplo ga preporučujem svim građanima, a posebno mladima koji ne znaju šta se sve tokom rata dešavalo – kazao je Šadić, dodavši kako autor u knjizi nije zaobišao paravojne formacije, kojih u Tuzli nije bilo, jer aktuelna vlast nije dozvoljavala nikakav avanturizam.

Akademik Mirko Pejanović rekao je, među ostalim, da knjiga Mehe Bajrića još jednom objašnjava zbog čega je Tuzla bila i ostala bastionom antifašizma, jer ni u ovom krvavom ratu nije podlegla nacionalističkim pozivima i okupljanjima, nego je ostala slobodarska, multietnička i zahvaljujući tome i sposobna da se organizuje i odbrani.

– Građansko jedinstvo bilo je osnova i za nacionalno jedinstvo. Knjiga je značajan doprinos utemeljenju istorijske istine o cjelini odbrambenih aktivnosti građana Tuzle i ulozi grada Tuzle u odbrani Bosne i Hercegovine – rekao je Pejanović sugerirajući autoru da, u nekom narednom istračivačkom, naučnom radu, obavezno sačini indeks imena, jer ih je u knjizi toliko da su velika vrijednost kao i sama knjiga.

U sjajanoj večeri sudjelovali su još novinar i publicista, te urednik knjige, Zlatko Dukić, kao moderator, te glumac Vlado Kerošević.

Knjiga „Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992-1995“ štampana je u 400 primjeraka, u izdanju doo „Off-Set“ Tuzla. (tl – Foto: Darko Zabuš, MIro Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here