Predstavljena knjiga ‘Gospodin mangup’ posvećena Draganu Nikoliću

0
311

Knjiga ‘Gospodin mangup’, monografija o Draganu Gagi Nikoliću, velikanu glumišta koji je vlastitim umjetničkim angažmanom obilježio jednu epohu, predstavljena je danas u Kamernom teatru 55 u sklopu Festivala ‘Dani Jurislava Korenića’.

Kako je rečeno, ovaj svojevrsni omaž liku i djelu Dragana Nikolića je, istovremeno, i znak zahvalnosti za sav njegov trud, plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo, a u dogovoru sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić.

Monografija sadrži priče i sjećanja na Dragana Nikolića koje su ispričali – filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Madjeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i novinar Dragoljub Petrović.

Umetnička biografija, štampana u ediciji izdavačke kuće ‘Laguna’, nastala je u dogovoru sa Milenom Dravić i u saradnji s Radio-televizijom Srbije, a na inicijativu Grand Kafe.

Dragan Nikolić umro je u Beogradu 11. marta 2016. godine u 73. godini poslije duge i teške bolesti. Ostvario je više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti filmska i pozorišna umjetnost bivše Jugoslavije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here