Predstavljen roman “Sokolarov sonet” književnika Irfana Horozovića

0
532

Roman „Sokolarov sonet“ savremenog bosanskohercegovačkog pisca Irfana Horozovića, predstavljen je večeras u Sarajevu.

O nesvakidašnjem književnom djelu, čija je radnja ‘uokvirena’ u srednjovjekovnu Bosnu i korespondira s dalekim krajevima i drevnim svijetom s kraja dvanaestog i prve polovine trinaestog stoljeća, govorili su prof. dr. Nihad Agić, mr. Irma Marić i glavni urednik biblioteke „Stav“ Filip Mursel Begović, kao i autor.

Radi se o, kako je istaknuto, netipičnom i nekonvencijalnom književnom djelu, koje u bh. i južnoslavensku književnost uvodi novinu u stilsko-jezičkom, kompozicijskom i žanrovskom pogledu, a što se ogleda u tome što roman, koji ‘obrađuje’ jedan segment bosanske povijesti iz vremena Kulina-bana, svjedoči imaginaciju u prozi, potiskujući povijesno u korist razmišljanja, fantazija i doživljaja glavnog lika.

Roman, tako ‘donosi’ priču s putovanja njegovog protagoniste koje seže sve do rubnih granica tadašnje kulturne Evrope – do Sicilije, do Provanse i do orijentalne arapske kulture.

Poetika Irfana Horozovića je, kako je rečeno, poetika samoprepoznavanja kao egzistencijalnog statusa u njegovoj romanesknoj književnosti, čiji su akteri na putevima potrage za smislom i za identitetom.

Roman, istovremeno, skicira vrijeme patarenstva, abjuracije na Bilinom polju, križarskih pohoda i ratova, pomora različitih bolesti ali i liječenja, trgovine, zabave i drugih vidova ondašnje svakodnevice.

U ovom nesvakidašnjem štivu reanimiraju se i miješaju povijesne i društvene kontekstualizacije u oblandi lijepogovora i u službi obnove tradicionalne književno historijske paradigme s autoimaginativnim aplikacijama.

U osvrtu na ličnost i djelo klasika bh. književnosti, rečeno je, među ostalim, da se Irfan Horozović vlastitim umjetničkim umijećem afirmira kao nositelj evropskih i književnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

U trenutku dok traju prijepori oko srednjovjekovne Bosne i o tome čija je Bosna uopće, Horozović stvara roman o tom razdoblju koristeći imaginaciju kao sredstvo vlastitog izraza, pišući na sebi svojstven način i ostavljajući čitaocu prostor da ispod teksta samog djela pronađe još mnogo skrivenih značenja.

Promocija novog Horozovićevog romana upriličena je u godini kada jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca slavi jubilarnih 50 godina književnog rada i 70 godina života.

Roman „Sokolarov sonet“ je štampan u ediciji biblioteke sedmičnog magazina “Stav”, koji, u skladu s vlastitom misijom, otvara prostor za izraz u oblasti kulture, svjedočeći njeno bogatstvo na prostorima BiH i promovirajući trajne civilizacijske vrijednosti u evropskom i širem globalnom kontekstu.

Irfan Horozović rodio se u Banjoj Luci 27. aprila 1947. godine gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za svoj neumorni književni rad Horozović je dobio više značajnih nagrada i priznanja. Zastupljen je u brojnim antologijama pripovijetke, poezije i drame, te prevođen na više jezika. Jedan je od utemeljitelja bh. postmodernističke literature. Do sada je objavio nekoliko romana (Kalfa, Psi od vjetra, Imotski kadija), zbirki priča (Beskrajni zavičaj) i pjesama (Kaleidoskop), te knjiga koje nadilaze klasične žanrovske okvire (Talhe ili Šadrvanski vrt). Književna kritika Horozovićev je književni opus ocijenila najvišim ocjenama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here