Predsjednik Izraela šokiran upozorenjem njemačkog zvaničnika

0
174

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin rekao je danas da je šokiran izjavom njemačkog zvaničnika Felixa Kleina da ne bi savjetovao Jevrejima da nose male kape (kipe) koje pokrivaju tjeme u nekim dijelovima zemlje.

“Ne mogu da preporučim Jevrejima da nose kapu koja pokriva tjeme sve vrijeme i svuda u Njemačkoj”, rekao je Felix Klein, komesar zadužen u vladi za antisemitizam ali nije rekao na kojim mjestima i kada je to rizično.

Izjava komesara za antisemitizam njemačke vlade da bi bilo bolje za Jevreje da ne nose kipu u Njemačkoj zbog bojazni za sopstvenu bezbjednost me je duboko šokirala, naveo je predsjednik Rivlin u saopštenju.

“Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagovati na antisemitizam defetizmom i očekujemo i tražimo da naši saveznici djeluju na isti način”, dodao je izraelski predsjednik.

Statistika vlade u Berlinu objavljena početkom ovog mjeseca pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Njemačkoj prošle godine uprkos sveokupnom padu broja politički motivisanih zločina.

Lider njemačkih Jevreja Josef Schuster izjavio je za njemačku novinsku agenciju DPA “da je već dugo činjenica da su Jevreji potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima ako se mogu prepoznati kao Jevreji”.

On je podsjetio da je prije dvije godine upozorio da bi “bilo pozdravljeno kada bi se toj situaciji posvetilo više pažnje na najvišem političkom nivou”.

Drugi su oštro kritikovali izjavu Kleina. Michel Firedman, bivši zamjenik lidera glavne jevrejske grupe u Njemačkoj, ocijenio je da to priznanje neuspjeha i da “država mora osigurati da Jevrejui mogu da se pokazuju svuda bez straha”.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann je rekao da je nošenje kape koja pokriva tjeme dio vjerske slobode.

“Svako može i trebalo bi da nosi svoju kapu gdje god i kad god želi”, rekao je on.

Klein je izjavio za dpa da je njegova izjava bila “provokativna”, ali da je “želio da podstakne debatu o bezbjednosti jevrejske zajednice u zemlji”.

“Naravno da vjerujem da ne smije biti nedozvoljenih područja u Njemačkoj za Jevreje ili članove drugih manjina”, rekao je on.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here