Pravda za Davida i Dženana: Sarajevski protesti odjeknuli i u svjetskim medijima

0
268

Protestna šetnja za Dženana Memića i Davida Dragičevića, koja je održana u utorak u Sarajevu, privukla je pažnju i velikog dijela svjetske javnosti, koji su se zainterirali za borbu bh. građana za pravdu.

Vijest o tome da je jučerašnjim prostetima prisustvovalo više hiljada građana Bosne i Hercegovine odjeknula je i u svjetski medijima, a posebno je tu temu obrađivao Associated Press.

“Građani su na protestima poručili da konačno treba doći kraj korupciji i nemaru u državi. Oni su optužili vlasti u BiH da prikrivaju ubistva dvojice mladića. Ovi protesti su ujedili ljude iz Sarajeva i Banje Luke, a pokazali su i sveopšte nezadovoljstvo ljudi u BiH niskim životnim standardom, raširenom korupcijom i pokušajima podjele stanovništva po etničkoj pripadnosti. Demonstranti su nosili natpise na kojima je stajalo: ‘Ko štiti ubice’ i ‘Želimo istinu”“, pisao je AP, što su prenijeli brojni svjetski mediji, poput američkog ABC-a.

Drugi mediji su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok istina o smrti dvojice mladića ne bude otkrivena i iznesena u javnost. Tako je Euronews prenio pisanje Reutersa koji je istaknuo da porodice traže pravdu i da su zajedničkim protestima pokazali kako je moguće izbrisati etničku podijeljenost u Bosni i Hercegovini.

“Kritičari prilika u BiH ističu da je politički sistem u zemlji baziran na nacionalističkim strankama koje se bave koruptivnim radnjama“, naveo Reuters.

Dodaju da su očevi poginulih mladića, Davor Dragičević i Muriz Memić, zatražili da se otkriju imena ubica, saučesnika te da se kazne i oni koji su prikrivali dokaze.

Vijest o protestima u Sarajevu prenio je i Washington Post, te mediji u Seattleu, San Franciscu, Saudijskoj Arabiji…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here