Potvrđena optužnica u predmetu “Mrkva”

0
364

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Adnana Mrkve, Amela Ćapina, Ermina Špilje, Adisa Biberovića, Arifa Malićija, pravnih osoba „Mrkva“ d.o.o. Sarajevo i „Mrkva Group“ d.o.o Sarajevo zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca, prenosi agencija Patria.

Adnan Mrkva optužen je da je organizirao kriminalnu grupu koja je od 2012. do 2015. godine izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM. Ostali optuženi su radili pod direktnim uputama i nadzorom Adnana Mrkve.

Naime, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz „crne blagajne“ za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.

Optužnicom je predloženo i da se od optuženih trajno oduzme imovina stečena krivičnim djelom, i to tri poslovna prostora, kuća, stan, putnička motorna vozila te novac u iznosu od 156.000,00 KM.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here