Potvrđena optužnica protiv dvojice službenika PS Centar Tuzla

0
159

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv dva službenika iz Policijske stanice (PS) Centar Tuzla, Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47), …

… zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produžena krivična djela – zloupotreba položaja i ovlašćenja, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova dva policijska službenika od novembra 2018. do početka januara 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlašćenja i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti bezbjednosti saobraćaja MUP-a TK, te su izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Kako se, također, u optužnici navodi, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole saobraćaja, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca kako im ne bi izdavali prekršajne naloge, te su u obrasce za kontrolu saobraćaja upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno.

Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, saopćeno je iz Tužilaštva TK. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here